Дидактички материјал НТЦ програма за учитеље модела Ц

СКД „Просвјета“ у сарадњи с СНВ-ом, а уз помоћ Амбасаде Републике Србије у Загребу,  набавила је дидактички материјал НТЦ програма за све учитеље који предају Српски језик и културу по моделу Ц, а који ће учитељи преузети на стручном усавршавању у Врховинама. Ради се о комплетима 10 игара Едукативног центра НТЦ.

Након успешно одржаног семинара за учитеље модела Ц у Загребу 15. и 16. октобра прошле године, СКД „Просвјета“ је наставила с планом стручног усавршавања учитеља модела Ц и у овој години. Учитељи који у својим срединама предају наставни предмет Српски језик и култура имали су прилику да слушају др Ранка Рајовића у првом циклусу предавања НТЦ програма прошле године. У овој години настављамо с предавањима другог и трећег циклуса НТЦ програма у склопу стручног усавршавања које ће се одржати од 31. 8. до 2. 9. 2022. године у Врховинама. Поред другог и трећег циклуса НТЦ програма учитељи ће посетити и Меморијални центар „Никола Тесла“ у Смиљану те НП Плитвичка језера.

Програм НТЦ учења је састављен из различитих активности и игара за децу, које се темеље на сазнањима о развоју и раду мозга и које, како многа истраживања показују, имају позитиван ефекат на развој мозга у периоду када је то најважније. Игра као унутрашња мотивација детета је кључни фактор НТЦ програма. На семинару се обрађују теме о развоју способности за учење, о значају ране стимулације за моторичке и когнитивне способности, практичне активности током којих учитељи овладавају НТЦ техникама.

Циљеви програма се односе на развијање следећих стручних компетенција учитеља:
• препознавање, неговање и подстицање потенцијала за учење, психомоторних, интелектуалних, стваралачких и практичних способности деце, те развој њихове мотивације за учење, слике о себи и социјалног понашања
• стваралачко мишљење и решавање проблема на основу знања на подручју састављања загонетних питања и питања више мисаоне равни, те припрема активности за игру.

%d blogeri kao ovaj: