ЗАГРЕБ: ХОТЕЛ МИЛИНОВ, ДАНАС ДУБРОВНИК

Светозар Милинов угледни трговац сукном изградио је на углу Трга бана Јелачића и Гајеве улице у Загребу Хотел Милинов. Иначе, на том је мјесту била класицистичка кућа Павла Хатза архитекта Бартола Фелбингера у којој се, уз остало, налазила омиљена Велика кавана. Хатзову кућу Милинов купује, руши и по  пројектима архитеката Диониза Сунка и Рудолфа Јунгманна гради хотел са робном кућом који је отворен 1930. године. 

Хотел је имао 96 соба, 134 кревета и два ресторана, а у приземљу је била Милиновљева трговина. A сама зграда која је изграђена 1929. године, међу најбољим је примјерима арт-децоа у хрватској архитектури са колористички обрађеним прочељем прекривеним различитим типовима камена и осмеространим прозорима на првом кату.

Торањ висок 44 метра степеничасто се уздиже на источној страни зграде ефектно наглашавајући угао Јелачићевог трга и Гајеве улице. Обликован је под утјецајем експресионистичке архитектуре и изворно није био ожбукан. У средишњем дијелу прочеља, испод вијенца на четвртом кату, налази се кип Меркура, који је сачуван као успомена на Хатзову кућу.

Жељезни кип изведен је у љеваоници у Мариа Гросс Зеллу и често се неоправдано приписује Антону Доминику Фернкорну. Но, свакако важно је истаћи да када је завршен, Хотел Милинов био је највиша несакрална грађевина Загреба. Стога, његово подизање означава почетак вертикалног „узлета“ загребачке архитектуре. 

Иначе, Светозар Милинов био је и прокурист трговачке фирме „Николић П.“, а након смрти власника Петра Николића 1907. године, Милинов је преузима од његове удовице Анке. Сједиште фирме било је у Илици 2, а 1930. назив јој је промијењен из „Николић П.“ у „Милинов С.“

Такође, је важно истаћи да је 1940. године Хотел Милинов купила „Дубровачка пловидба“ и преименовала га у Хотел Дубровник. А што се тиче породице Милинов, она је страдала у Другом свјетском рату. Седамдесетогодишњег Светозара и четири његова сина – Војислава, Ђорђа, Косту и Николу, убили су усташе на Јадовном. А његова шездесетседмогодишња супруга Милица убијена је у логору Слана на Пагу.

Извор: Дијелови текста преузети су из књиге Драган Дамјановић: Загреб: Архитектонски атлас, Загреб: АГМ, 2014.

Фото насловна:
Хотел Милинов, извор: Календар 2022: Загребачка српска поткова, Загреб: СНВ, 2021.

%d blogeri kao ovaj: