Menu
Categories
ИВАЊСКИ ДАНИ У КНЕЖЕВИМ ВИНОГРАДИМА
09/07/2021 AKTUALNA VIJEST

У организацији КУД Живојин Жико Мандић и СКД Просвјета из Кнежевих Винограда је одржана традиционална тродневна манифестација Ивањски дани.

Ово је већ 8. по реду плетење Ивањских венаца. Подршку овој манифестацији су дали Веће Српске Националне Мањине општине Кнежеви Виногради, као и Српска Православна Црква у чијој порти се цвеће освештало и одржало плетеље.

Прво се 05-07-2021. ујутро, нешто раније, повећа група упутила у некошене ливаде да набере ивањског цвећа. Ивањско цвеће је нађено са друге стране барањске планине у близини села Брањина. Сутра ће плести венце и њима китити куће и капије, како су то већ радили наши преци. Ивањско цвеће, карактеристичног мириса је нажалост све теже наћи јер је углавном расло по шанчевима и уз цесте. На ливади поред брањинског гробља, која на сву срећу није покошена, тог цвећа још увек има у изобиљу.

Плетење венаца се одржава уочи хришћанског празника Ивандана (07.Јула) – дана рођење светог Јована Крститеља који је крстио Исуса Христа у реци Јордан. Венци се каче на прочеља кућа и ограде а мањи венчићи се бацају на кровове кућа и зграда као заштита од непогода.

На књижевној вечери 06-07-2021. која је одржана у љетњој башти ресотрана Панон на базенима у Кнежевим Виноградима, је проф. Јадранка Радошевић одржала предавање под насловом “Женидба цара Душана”. Публика је с пажњом пратила излагање и сазнала неке интересанте, а мање познате детаље из наше историје.

Манифестација је завршена на данашњи дан 07-07-2021. одржавањем литургије у нашем светом храму Ваведења Пресвете Богородице. Очувањем ове активности, с поносом поучавамо и преносимо традицију на наша поколења, а дајемо и идеју другим српским самоуправама да отргну забораву овај леп обичај.

Comments are closed
*