ИВАЊСКИ ДАНИ У КНЕЖЕВИМ ВИНОГРАДИМА

У Кнежевим Виноградима у срцу Барање је и ове године одржана дводневна манифестација – „Ивањски дани“. Овај пут су  догађај организовали заједно СКД “Просвјета”, пододбор Кнежеви Виногради са предсједницом Светланом Шмрчковић и локални КУД “Живојин Жико Мандић” из Кнежевих Винограда који води Катарина Хорват.

Иако је жетва пшенице у јеку, нашло се времена и за ову традицију коју негују барањски Срби. По лепом и сунчаном времену се окупила група активисткиња да обиљеже заједно овај празник и исплету венце, већ како су то научиле од својих мајки и бака. Неколико мајки је довело и своју малу децу тако да су и она својим весељем и покушајима плетења изазвала симпатије.

Плели су се тако венци од ивањског цвећа, украшавали са другим цветовима и вешали на фасаде кућа и ограда. Стари венци су се скидали и бацали на кров куће. Плетење се одвијало у црквеном дворишту Српске православне црке Ваведења Пресвете Богородице уз присуство локалног пароха Стевана Кувежданина.

Након што су венци исплетени, учесници су однели венце својим кућама и предвече се поново окупили у сали ресторана “Панон” при Спортско рекреацијском центру Базени у Кнежевим Виноградима на књижевној вечери.  И овај пут је предавачица проф. Јадранка Радошевић успела у потпуности заокупити пажњу присутних занимљивим и интересантним детаљима, ставовима и размишљањима писца – ТВ водитељице Весне Дедић, чије је књиге представила.

Ова већ традиционална манифестација у Кнежевим Виноградима је ове године одржана уз мере предострожности изазване пандемијом цорона вируса.

%d blogeri kao ovaj: