КУЋА МИЛЕ ДИМИТРИЈЕВИЋ У ЗАГРЕБУ – оставштина

Легендарна првакиња хрватскога глумишта Мила Димитријевић рођена 1877. године у Крагујевцу као Мила Јовановић, кућу на Шалати у Загребу почела је градити 1925. године. Новац за њу стекла је интензивним гостовањима у покрајини и кабаретским наступима, као и како је сама говорила, „честим гладовањима“.

Наиме, Мила је своју, готово осам деценија дугу глумачку каријеру, започела још као дjевојчица у родноме граду. А онда ју је на једном гостовању у Карловцу запазио драмски првак Миша Димитријевић (1854-1909), који ускоро постаје и њезин супруг. А интендант Стјепан Милетић и равнатељ Драме Адам Мандровић ангажирали су је 1894. године у загребачком Хрватском народном казалишту (ХНК) гдjе је провела своју глумачку каријеру и развила се у умјетницу изразито реалистичког стила.

Њене интерпретације руског реалистичког репертоара, Катјуше у дjелу Л. Н. Толстоја Ускрснуће, Анисије и Лизе у Толстојевим драмама Моћ таме и Живи леш и Настје у драми На дну Максима Горког, значе важне датуме у хисторији загребачког глумишта. Прекид је имала само послије Првог свјетског рата када је једну сезону провела у Народном позоришту у Београду. 

Углавном, у ХНК-у наступа седам деценија и то од отварања нове зграде 1895. године (И. Војновић, „Еквиноцијо“) до посљедњег наступа 1965. године у 88. години живота (П. Будак, „Мећава“). Наступала је и на радију, глумила у првој загребачкој ТВ драми, окушала се и на филму.  Такође, је и добитница Награде »Владимир Назор« за животно дjело 1964. године, а 1992. године утемељена је награда која носи њезино име.

Што се тиче простране породичне куће у Месићевој 19 на загребачкој Шалати, Мила ју је још 1958. године одлучила оставити своме казалишту, то јест глумцима. Једини увјет је било оснивање Фонда за глумачку награду која ће носити њено име и која се до данас додjељује за најбоља женска глумачка достигнућа на сцени ХНК. 

Мила Димитријевић преминула је у Загребу 1972. године, а након смрти њене кћерке примариус др Сташе Димитријевић (1909-1988) познате загребачке педијатрице, кућа у којој су њих двије живјеле, вила на загребачкој Шалати, предана је у власништво Хрватског народног казалишта у Загребу.


Фото насловна:
Кућа Миле Димитријевић у Загребу, извор: Календар 2022: Загребачка српска поткова, Загреб: СНВ, 2021. 

%d blogeri kao ovaj: