ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ САВА МРКАЉ

Српско културно друштво Просвјета и Веће српске националне мањине Града Загреба и ове су године успешно реализовали пројекат Летње школе српског језика и културе Сава Мркаљ по двадесет и трећи пут за редом. Летња школа српског језика и културе Сава Мркаљодржана је у периоду од 19. до 31. јула у одмаралишту Цврчак на Виру. Овогодишњу Летњу школу кроз две групе похађало је 147 ученика који су дошли из различитих крајева Републике Хрватске, од Барање преко Западне Славоније, Мославине, Загреба, Баније, Кордуна, Лике, Горског Котара, па све до Далмације.

Уназад двадесет и три године кроз Летњу школу је прошло небројено много ученика, али се изменио и велики број наставника. Мењале су се и локације одржавања Школе, па је након више од петнаест година у Пероју, три године узастопно Школа гостовала у одмаралишту Основне школе Дежановац у Ткону на острву Пашман, да би последњих пет година домаћин Школе било одмаралиште Цврчак пакрачког Црвеног Крста које се налази на острву Вир.

Посебан печат овогодишњој Летњој школи дала је и посета загребачког градоначелника Милана Бандића који је, у пратњи руководства СКД Просвјета, ВСНМ Града Загреба, и својих најближих сарадника, обишао ученике и наставнике, упознао се са радом Школе, те донео пригодне поклоне за све учеснике. Поред господина Бандића, посебну част и задовољство представила је и посета Амбасадорке Републике Србије, госпође Мире Николић која је том приликом наградила четири најбоља ученика Летње школе. Школу је посетила и саветница за српски језик Јадранке Радошевић, која је у својству надзорника испред Министарства науке и образовања рад Школе пратила три дана.

Иако се временом концепт Школе мењао, суштина је остала иста – пружити деци српског порекла додатна знања о матерњем језику, националној историји и географији, те музичкој и ликовној културу, а све са циљем да очувају свој идентитет и културно наслеђе.

%d blogeri kao ovaj: