Menu
Categories
Милован Глишић, књижевник, драматург, преводилац
01/02/2023 AKTUALNA VIJEST

Милован Глишић рођен је 6. јануара 1847. године у селу Градац близу Ваљева. У Ваљеву у то време није било школе па су га отац Ђорђе и мајка Јевросима подучавали код куће. Чим се отворила школа, одмах је примљен у други разред, а Београдску нижу гимназију уписао је тек са 17 година. Породица је  била сиромашна па се због неимаштине сам морао да сналази за све у свом детињству, а финансијска ситуација се још више погоршала по смрти његова оца 1865. године. Школовање је наставио у Великој школи где је започео да учи технику, а затим се пребацио на филозофију. 

По прекиду школовања почео је да ради као коректор Државне штампарије уз разне послове које је радио да би преживео. Био је драматург Народног позоришта, два пута уредник Српских новина  и пред крај живота помоћник управника у Народној библиотеци. 

Свој књижевни рад започео је превођењем дела за сатиричне листове, а затим прешао на писање приповетки. Његов опус обухвата два позоришна комада „Подвала“ и „Два цванцика“ и две збирке приповедака у којима су објављене његове сатиричне и хумористичне приповетке „Редак звер“, „Злослутни број“, „Шетња после смрти“, „Шило за огњило“, „Ни ока шта“, „Прва бразда“, „Рога“ и „Глава шећера. “ 

Највише је радио на преводима франацуске и руске књижевности, а осамдесетих година је прозван најбољим преводиоцем тог доба. Познат је по  томе што је својим преводима упознао српску публику с руским писцима Гогољем, Толстојем, Островским и Данченком. 

Умро је 1. фебруара 1908. године у Дубровнику, а сахрањен је на православном делу гробља.

 

Comments are closed
*