Митрополит Порфирије – нови патријарх Српске православне цркве

На ванредној сједници Светог Архијерејског Сабора одржаној данас, 18. фебруара у Храму Светог Саве у Београду, за новог Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског изабран је Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Тиме је наш Митрополит постао 46. по реду поглавар Српске Православне Цркве.

Након тајног гласања међу епархијским и викарним владикама, у апостолском жријебу за избор 46. патријарха СПЦ налазили су се и владика Иринеј бачки и епископ бањалучки Јефрем, преноси п-портал.нет.

Ово је први пут да је Сабор одржан на некој локацији ван Патријаршије, а Храм Светог Саве је изабран због пандемије и погоднијих услова у овом великом простору да би се спровеле мјере заштите.

Сабору је предсједавао епископ сремски Василије, јер је епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске Лаврентије, који је као најстарији епископ био планиран за предсједавајућег, хоспитализиран у Клиничком центру Србије.

Његово Високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански др. Порфирије (Перић) четврти је митрополит Епархије загребачко-љубљанске. Рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину. На крштењу је добио име Првослав. Основношколско образовање стекао је у Чуругу, а гимназију „Јован Јовановић Змај“ завршио је у Новом Саду 1980. године.

Похађао је студије археологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Убрзо је почео да студира и на Богословском факултету Српске Православне Цркве, на којем је и дипломирао 1987. године.

Комплетну биографију владике Порфирија можете прочитати на страницама Митрополије загребачко-љубљанске.

Izvor: Portal mitropolije zagrebačko – ljubljanske i p-portal.net
Foto/naslovna slika/Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
%d blogeri kao ovaj: