„Од А до Ц“ – Стручно усавршавање учитеља српског језика и културе по моделу Ц

Стручно усавршавање учитеља српског језика и културе по моделу Ц одржано је 27.10. -29.10. 2023. у Вуковару, ОШ Борово и Београду кроз богате стручне садржаје, предавања и посјете знаменитим установама у Вуковару и Београду.

Српско културно друштво „Просвјета“ из Загреба и ове године организирало је стручно усавршавање намјењено учитељима наставног предмета Српски језик и култура по Ц моделу.

Потребу за организирањем стручног усавршавања учитеља модела Ц увидјело је само надлежно Министарство знаности и образовања које је одобрило план и програм стручног усавршавања путем Јавног позива за посебне програме националних мањина у Републици Хрватској у 2023. години и финанцијски помогло реализацију скупа, те Српско народно вијеће које је судјеловало у суфинанцирању стручног скупа.
Стручно усавршавање одржало се у сарадњи с Агенцијом за одгој и образовање с вишом савјетницом за српски језик и културу Наталијом Копреница и вишом савјетницом Ведраном Видаковић из АЗОО подружница Осијек.

Учитељи српског језика и културе по моделу Ц из свих крајева Републике Хрватске 27. 10. први дан, у програму Стручног усавршавања посјетили су Српски дом у Вуковару, гдје је одржано прво у низу предавања. Предавање о историјату Српског дома као установе, здања и симбола традиције српског народа одржао je директор Српског дома, Небојша Видовић.  Директор Видовић и његове колеге, госпођа Ивана Кузмановић, административни сарадник и домаћица и господин Предраг Јергић, техничар и домар, сви заједничким залагањем чувари традиције и историје Српског дома, угостили су учитеље и провели кроз зграду Српског дома и обновљену цркву Св. Николаја.

У ОШ Борово дочекао нас је директор школе Тихомир Јаковљевић  као и педагогица Горица Мишић, колегице и колеге и ученици школе. У школи нам се придружила и виша савјетница за српски језик Јадранка Радошевић.
Учитељима који предају српски језик и културу по моделу Ц од посебног је значаја било посјетити и судјеловати на часовима школе која у свом раду проводи модел А образовања на српском језику и писму.
Другог дана стручног усавршавања 28. 10. у Београду, велика част нам је била посјетити Педагошки музеј у Београду. Као чувар и скупљач вриједних предмета, записа, зорних детаља живота и учења који су проткани духом одрастања генерација ученика кроз давна времена до данас, представио нам се и одржао поучно предавање на тему Основе дјечје књижевности директор музеја Слободан Вуксановић.  Овај школски свијет сачуван у предметима и успоменама богат је и вриједан приказ шта је задатак школе и учитеља, а посебно нама учитељима Ц модела који тај дух традиције преносе својим ученицима.
У поподневним сатима учитељи су посјетили 66. Сајам књига и штанд Српског културног друштва „Просвјета“ из Загреба.
Навече су учитељи имали прилику у позоришту Звездара театар погледати  хумористичну и поучну представу „Спортско срце“.

У недељу, трећи дан, посјетили смо Авалски торањ и Споменик Незнаном Јунаку. 

Вриједно искуство путовања и стицања нових знања кроз стручна предавања,  размјену искустава, усавршавање је које за наше учитеље српског језика и културе по моделу Ц значи велики корак напретка у раду с ученицима.

Осјећај припадности и заједништва, богатства мултикултуралности, уз сва добра и лијепа искуства с овог стручног путовања носимо нашим ученицима као предање у насљеђе.

%d blogeri kao ovaj: