Menu
Categories
Славко Бранков, глумац
19/05/2022 AKTUALNA VIJEST

На данашњи дан 1951. године рођен је глумац Славко Бранков. Гимназију је завршио у родном Вараждину, а у Загребу је дипломирао на Академији драмских уметности 1976. године.

Већ као гимназијалац глумио је у једној аматерској дружини у свом родном граду, а као студент био је ангажован у позоришту „Гавела“ у Загребу где је наставио да ради као професионални глумац до краја живота. Велике улоге остварио је глумећи у представама „Краљево,“ „Чаруга,“ „Краљ Убу,“ „Сокол га није волио,“ „Умишњени болесник“ итд. За главну улогу у представи „Велика магија“ добио је награду „Владимир Назор.“ Био је стални члан глумачке дружине „Хистрион.“ Своје запажене филмске улоге остварио је у филмовима „Ајмо жути,“ „Пушћа Бистра,“ „Вријеме за“ те у телевизијским серијама „Битанге и принцезе“ и „Наши и ваши.“

Највећу популарност стекао је глумећи десетак година лик Црног Џека у серији „Смоговци.“ Та улога му је обележила живот и каријеру. О утицају те улоге на саму каријеру најбоље је описао сам Бранков рекавши да је то улога која га је означила као глумца и да има осећај да ће трајати вечно. Славко Бранков умро је Загребу 9. августа 2006. године.

Foto naslovna:
Slavko Brankov, izvor: SNV
Link: https://snv.hr/znameniti-srbi/slavko-brankov-glumac/
Comments are closed
*