Стеван Калембер, трговац, политичар, добротвор

Рођен је у Бјелопољу код Коренице 10. новембра 1862. године. Основну школу завршава у свом родном месту а потом трговачки занат у Врховинама. По завршетку школе постаје помоћник у Госпићу и Загребу, да би своју властиту продавницу отворио у Кореници 1887. године. У политички живот улази на листи Српске самосталне странке, отворено наступа против Куенове владе и мађарона уопште. Био је посланик на више заседања Народно-црквеног сабора у Сремским Карловцима.

Осуђен је на велеиздајничком процесу на шест година затвора, али је изашао после шест месеци. Међутим, почетком Првог светског рата опет бива конфиниран, а потом интерниран на годину дана, да би се стварањем Краљевине СХС придружио Демократској странци и постао члан скупштине. За посланика на листи Самосталне демократске странке биран је и у мандату започетом 1925. године.

Од самог оснивања био је члан друштва „Привредник“, али и у уском кругу његових обновитеља 1919. године. Један је од оснивача и члан Управног одбора Српске банке, председник Српске штедионице у Кореници 1898, челник Српске црквене општине у Загребу и Кореници. За време другог светског рата отишао је у Београд где је преминуо 10. априла 1946. године.

%d blogeri kao ovaj: