Menu
Categories
Управник Народног позоришта тврди да зна ко „манипулише глумцима”
03/11/2018 Vijesti iz kulture

„Кампању воде људи из странака које углавном не могу да пређу цензус, али су осетили прилику да направе протест. Тамо су потписи чланова Покрета слободних грађана, Демократске странке”, навео је Савић.

Управник Народног позоришта Дејан Савић каже да нема никаквог разлога да подноси оставку на ту функцији, што је затражио одређени број запослених у тој установи, те да се против њега води „прикривена политичка кампања” и да су глумци изманипулисани.

„Ако дам оставку признајем грешке које нисам направио и доводим своје сараднике у инфериоран положај. Рачунам и на своју и на њихову савест, мој мандат је на располагању држави, нећу рећи ниједну реч ако дође до смене”, рекао је Савић гостујући на ТВ Прва.

Савић је на питање о смени директора Драме Жељка Хубача, инсистирао да није реч ни о каквој смени, већ о истеку мандата и да је он поставио Хубача уз, како каже, велико негодовање ансамбла.

„Имао сам идеју да ће он направити нешто у правцу о којем смо се договорило, а то је савремено читање великих класика наше и светске литературе. Кад се завршио тај циклус, у договору са њим и Југом Радивојевићем, раскинут је уговор”.

На констатацију да Хубач тврди супротно, Савић је рекао да се ради о „слабо прикривеној политичкој кампањи која није спонтано организована и у којој су глумци тог позоришта изманипулисани”, преноси Танјуг.

„Кампању воде људи из странака које углавном не могу да пређу цензус, али су осетили прилику да направе протест. Тамо су потписи чланова Покрета слободних грађана, Демократске странке. Поставља се посланичко питање зашто је Хубач смењен, а не каже се да му је истекао мандат у августу ове године”, нагласио је Савић.

На опаску новинара да је утисак да се ништа не би догодило да Хубач није гостовао на Првој и дао интервју „Политици”, те да се није појавила прича о ангажовању Миреле Крајиновић за промотера Народног позоришта, која је у медијима представљена као бивша „Плејбојева” зечица, Савић је објаснио да та установа има уговор са часописом „Глоб”, те да је Мирела озбиљна пословна и породична жена, те да нема разлога да се прави дискриминација.

Додао је да су уметници често вођени интересима, а најаву штрајка запослених уколико не поднесе оставку до 6. новембра, тумачи као стварање слике о моделу грађанске непослушности мале групе незадовољних.

Навео је да је штрајк право које је уређено законом, али је нагласио да „неће дозволити да публика трпи због могућег штрајка запослених”.

На питање о финансијском пословању Народног позоришта, Савић је казао да је Управни одбор утврдио да је све у складу са законом.

„Све приче о финансијама су потпуна измишљотина, сви наши рачуни су на месту”, рекао је Савић.

Упитан о реакцији министра културе Владана Вукосављевића поводом дешавања у Народном позоришту, Савић је приметио да министар није заузео чврст став и да је све препустио Управном одбору.

Говорећи о новом директору Драме, Савић је рекао да ту функцију обавља Јасмина Зотовић и најавио да ће ускоро на то место бити постављена „особа од великог угледа која ће бити на понос Народном позоришту”.

Izvor: politika.rs

Comments are closed
*