Menu
Categories
У Загребу почела настава Српског језика и културе
19/01/2022 AKTUALNA VIJEST

У Загребу је у суботу, 15. јануара 2022. године по први пута у основним школама почела настава Српског језика и културе (модел Ц).
Настава се одржава у основној школи ”Иван Гундулић” која је осигурала учионицу а почетак наставе био је договорен за 10.000 сати.

У наставу је за сада укључено 12 ученика/ца од 2. до 8. разреда из неколико ОШ. Настава се одржава два сата тједно (блок сати) а организирана је у одгојно образовним групама за разредну и предметну наставу.

Настава ће се осим суботом изводити и у радним данима према могућностима ученика тј. изјашњавању родитеља који термин одржавања наставе им одговара.

Ученике и њихове родитеље прије почетка наставе поздравили су представници Министарства знаности и образовања, Градског уреда за образовање, спорт и младе и СКД ”Просвјета”.
Покретач иницијативе СКД ”Просвјета” захвалила се Министарству знаности и образовања за давање сагласности за извођење програма и запошљавање учитеља а Градском уреду на подршци.

Наставу изводи учитељица/професорица српског језика и књижевности с вишегодишњим радним искуством у основној школи.
Настава је одржана уз поштивање прописаних епидемиолошких мера. Сви присутни, укључујући ученике, носили су заштитне маске а родитељи, узваници и учитељица су имали важеће Цовид потврде или негативан  БАТ.
Ученицима су подијељени уџбенички комплети, хемијске оловке и задњи број часописа Бијела пчела.

За родитеље и узванике СКД ”Просвјета” припремила је дружење и освежење у просторијама Централне библиотеке Срба у РХ, у Прерадовићевој којем су се након наставе придружили учитељица и ученици.
Први утисци ученика су више него добри! Позивамо и друге родитеље из реда српске заједнице да своју децу укључе у учење српског језика и културе те тиме допринесу очувању језичног и укупног културног идентитета.

Модел наставе је укључив тако да су сви ученици добро дошли без обзира на националност.

Comments are closed
*