На свечаној седници Матице српске уручена Змајева награда Ђорђу Нешићу

nesic

У уторак, 16. фебруара 2016. године, у Матици српској, поводом обележавања 190-годишњице оснивања Матице српске, одржана је Свечана седница.

Прве речи Свечане песме Матице српске, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, одјекнуле су свечаном салом у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански). Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, који је присутнима поднео извештај о активностима и раду Матице српске током протекле године. Након тога, доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту преминулим члановима, сарадницима и добротворима Матице српске у периоду између две Свечане седнице.

Сто деведесети рођендан Матице српске обележила је беседа „Мађарске власти о Уједињеној омладини и Матици српској“ академика Василија Крестића, истичући, при том, значај Матице који годинама уназад, па тако и данас, не јењава. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди” и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Ђорђо Сладоје, члан Жирија, прочитао је одлуку Жирија да „Змајеву награду” за 2015. годину додели Ђорђу Нешићу за збирку песама „Боље је бити у мањини”, чиме се песник уписао у дугачку и величанствену листу добитника „Змајеве награде”. Добитник награде се беседом „Испод змајевих крила” обратио присутнима и побудио успомене на Змајеве песме и велики утицај који је овај песник имао, а и даље има, на потоње генерације књижевника. О награђеној књизи говорио је проф. др Михајло Пантић, док је стихове из награђене збирке надахнуто рецитовао драмски уметник Бошко Петров.

У Свечаној сали није било слободног места. Уз академика Владимира Костића и проф. др Љубомира Максимовића, председника и потпредседника Српске академије наука и уметности, те академика Стевана Пилиповића и академика Милорада Радовановића, представника огранка САНУ у Новом Саду, Свечану седницу Матице српске увеличали су и Вања Вученовић, представник Града Новог Сада, др Милан Мицић, из Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, др Саша Орловић проректор, Чедомир Вишњић, председник и Срђан Татић, генерални секретар СКД Просвјета, која је и један од издавача награђене збирке, те представници Српске православне цркве, бројни пријатељи, чланови и добротвори Матице српске, као и представници медија.

%d blogeri kao ovaj: