110 година од рођења Григора Витеза

Пре тачно 110 година, на данашњи дан, у малом месту Косовац рођен је Григорије Григор Витез. Пет разреда основне школе похађао је у Окучанима, док је у Новој Градишки завршио Државну реалну гимназију. Након тога, завршио је Државну учитељску школу у Пакрацу. Витез је у гимназијским данима започео биљежити народне песме свога краја, већином лирске или епско-лирске, а које се обично певају у колу.

Иако је створио повећу збирку, она је изгубљена. Сам је почео писати стихове у четвртом разреду гимназије, када је написао своје прве две песме, а у трећем разреду учитељске школе штампана му је прва песма под насловом Ведар дан. Од 1933. почиње писати прозу. Године 1939. написао је песму Прољеће 1939, која је објављена у сарајевском Прегледу. У партизанима, Витез је поновно записивао народне песме са Папука, но једном је приликом прелазећи преко набујале реке Суње изгубио капут у којем се налазио блок с његовим песмама. Прву песму за децу написао је тек 1945. године, но дечје приповетке је писао и раније. Тек након што је почео излазити лист Радост Витез почиње константно писати песме за децу.  Тако су настале збирке песама за дјецу Препелица (1956), Сто вукова (1957), Кад би дрвеће ходало (1959), Једног јутра у гају (1961), Иза брда плава (1961), Хватајте лопова (1964), Гдје приче расту (1965) и Игра се наставља, посмртно (1967).

Умро је у Загребу, а покопан је у родноме месту.

Велик број вртића и основних школа у Републици Хрватској носи његово име.

СКД „Просвјета“ у склопу своје мале Плаве библиотеке 2007. године издаје збирку песама Шака чичака Григора Витеза, а 2011. године објављује изабрана дела Григора Витеза које је приредио Никола Вујчић: Повјерење живота, песме за одрасле и Очи траже свјетлост, уломци ненаписаног дневника. Наведена издања можете набавити у Српском културном друштву „Просвјета“.

Ја сам писао зато да вам причиним радост, да лакше осјетите оно што је лијепо у животу, да се смијете ономе што је смијешно (…) Жеља ми је да послије читања ових стихова лакше свладате своје задатке, да вам тешкоће буду лакше, да циљеве које сте себи поставили достигнете с успјехом и да будете ведри и неустрашиви пред оним што се зове будућност…

…писао је Григор Витез.

%d blogeri kao ovaj: