12. Dani srpske kulture u Istri

Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara učestvovao je na 12. Danima srpske kulture u Istri koji su održani od 17. do 18. augusta u Puli. Odlukom organizatora iz Zajednice Srba Istre, od celokupnih ovogodišnjih događanja vezano za samu manifestaciju, zbog situacije sa koronavirusom, realizirano je samo jedno, centralno događanje u Puli. Sama manifestacija održana je u velebnom zdanju Doma branitelja na dve lokacije, na platou ispred samog Doma, te u Kristalnoj dvorani.

Prisutnoj publici ANI Vukovar se predstavio celovečernjim programom u kojem su izvedene četiri koreografije, te splet narodnih i tamburaških pesama u izvođenju Narodnog i Tamburaškog orkestra sa solistima.

Inače, da se podsetimo, ANI Vukovar je osnovan još 2001. godine i pripada krovnoj organizaciji kulture Srba u Republici Hrvatskoj , Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” Zagreb. Osnovni cilj mu je od zaborava sačuvati igre i običaje Srba koji žive na području Republike Hrvatske, ali i matice. Jedan je od najnagrađivanijih ansambala Evropskih smotri.

U sklopu Dana srpske  kulture popratni sadržaj bio je štand etno sekcije,  postavljen u samom centru Pule pored Zlatnih vrata. Na samom štandu građani i turisti mogli su vidjeti i uživati u eksponatima koje izrađuju članice etno sekcije, te delicijama koje su karakteristične za našu zajednicu. Pored etno sekcije, naša zajednica predstavila se i medarskim zanatom, te gastro grupom sa suhomesnatim proizvodima našeg područja kao i samostalnom izložbom slikarice Rade Marković iz Darde koja je bila postavljena u holu Doma branitelja.

Celokupna manifestacija bila je popraćena od strane, kako lokalnih tako i ostalih medija. A samu manifestaciju uveličali su:  Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, predstavnici Ambasade Republike Srbije, predstavnici  SPC, predstavnik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te ostali uzvanici.

Nakon završenog programa, na obostrano zadovoljstvo, dogovoren je nastavak saradnje.

Facebook komentari
%d blogeri kao ovaj: