5. degustacija vina Bijelog Brda

SKD „Prosvjeta“ pododbor Bijelo Brdo 11. februara 2017. godine je u uvodnom dijelu programa prikazao premijerno promo film o Bijelom Brdu u produkciji „DK Video studija“ iz Borova.

Ovaj film prikazivat će se u svim prilikama kod predstavljanja Bijeloga Brda. Na manifestaciji, na kojoj je učestvovalo 60 proizvođača vina i 350 posjetilaca, je obilježen i  praznik, svetog Trifuna, degustcijom bjelobrdskih vina uz prigodni poetsko – muzički program kao i priče o vinu. Saslušane su  i vinske pjesme u interpretaciji orkestra Borovski tamburaši, pod vodstvom Dušana Latasa. Kao i svake godine, pozvani su i proizvođači vina iz Bijelog Brda da donesu na vrednovanje svoj proizvod. Vina je ocjenjivao žiri vinara iz Erduta i Dalja u sastavu:

Predsjednik Đorđe Dokić i Sreto Rajčić  iz Erduta, te Dragoljub Ocić Truljo, Rajko Berković Mundula, Đorđe Radivojčević Beli i Đorđe Klajić Ćošak iz Dalja

Pozvani su i brojni gosti iz okoline i iz udaljenih kraljeva među kojima su bili:

  • Predstavnici Saveza Srba iz Rumunije, selo Radimna, Dunavska klisura
  • Predstavnici Srpskog kluba „Nikola Tesla“, Linz Austrija
  • Predstavnici KUD-a „Dvorovi“ iz Semberije, Republika Srpska, pojačane privrednim rukovodiocima Opštine Bijeljina
  • Predstavnici Društva perosjkih Crnogoraca

Muška pjevačka grupa „Zmaj“ koja nastavlja tradiciju istoimenog pjevačkog društva iz 1926. godine, izvela je premijerno kompoziciju „Pogledaj, der, mala moja“

U želji da se obogati ova manifestacija, organizirana je i izložba starog vinogradarskog i vinarskog alata u etno kući. Također je kao novina, uveden i konkurs za najljepšu pjesmu o vinu. Na konkurs se javilo devetoro autora, a žiri u sastavu Vukosava Milakić, Stevan Babić i Đorđe Nešić, donio je odluku da nagradi tri pjesme.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: