Abramović proglašena najutjecajnijom umjetnicom u svijetu

unnamed-1
Foto: Gettyimages
Artnet, portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umjetnina, svake godine bira najutjecajnije ličnosti iz svjeta umjetnosti, a ovoga puta glavnu nagradu dobila je Marina Abramović.

Drugo mjesto na Artnet listi pripalo je Niti Ambani, meceni iz Indije koja financira razne velike izložbe u MET-u i Umjetničkom institutu u Chicagu.

Treće mjesto zauzeo je Richard Armstrong, direktor Solomon R. Guggenheim muzeja i fondacije. Među prvih pet nalaze se još i Bernard Arno, vlasnik LVHM i Patricija Barbize, koja je izvršni direktor aukcijske kuće Christie’s.

Marina Abramović bavi se umjetnošću performansa već 40 godina. Ona je tokom karijere prošla kroz tri velika perioda. Prvi je beogradski, kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umjetničku i životnu avanturu čuvenim performansom “Ritam 5, plamteća zvjezda”. Drugi period je doba njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim njemačkim umjetnikom i njenim životnim suputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa “Ljubavnici, hodanje po kineskom zidu” (1988).

Treći period predstavlja njezin život zvjezde u New Yorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, kazališna predstava sa Bobom Wilsonom, “Sjedeći”, performans “Umjetnik je prisutan” u MOMa-i i mnogi drugi.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: