Ako ne znate kamo večeras, ‘Noć knjige’ je idealan izbor

noc-knjige

‘Noć knjige’ događanje je kojim se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bi se afirmirala kultura čitanja, potaknuo razgovor o literaturi i podigla svijest o važnosti knjige.

Ovogodišnjoj ‘Noći knjige’ priključilo se 156 gradova, sudjeluje 370 knjižnica, knjižara, institucija, muzeja, galerija, pripremljeno je više od 700 programa. Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići, ali i zatvori i bolnice. U svim knjižarama knjige će se prodavati po akcijskim cijenama. A oni koji fizički ne stignu do lokacije po jeftiniju knjigu, istu mogu nabaviti i putem interneta.

“Noć knjige’ je manifestacija koja promiče i slavi knjigu, kulturu čitanja autora i izdavaštvo i koja se već treću godinu za redom obilježava u RH”, naglasila je ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko.

Na otvaranju manifestacije bio je i premijer Zoran Milanović.

“Budućnost, kada je knjiga u pitanju nije sjajna ali nije ni mutna. Što nam je činiti. Tiskati, subvencionirati koliko možemo. Čitati puno, čitati kritično, jer u knjigama ima genijalnih ali i najopakijih i ružnijih stvari, koje ljudi trebaju učiti razlikovati i o tome učiti djecu od malih nogu. I neće biti lako jer je konkurencija medija, naročito medija koji objavljuju kratke i glupe tekstove takva, da se tome teško oduprijeti.”

Tamara Kraus iz GfK predstavila je rezultate čitalačkih navika na tisuću ispitanika starijih od 15 godina.

“U Hrvatskoj je posljednjih godinu dana 53% ispitivane populacije pročitalo barem jednu knjigu i ako usporedima s podacima od prošle godine, vidimo da je čitanost u Hrvatskoj nešto porasla. Ako regionalno pogledamo, vidimo da se nešto češće knjige čitaju u Zagrebu, Dalmaciji i Istri, dok u drugim regijama se knjige čitaju manje od prosjeka”.

Češće čitaju osobe iz većih gradova, višeg obrazovanja, mlađi od 25 godine i žene. Knjige koje se čitaju najčešće se posuđuju i to 55%. Najčešće se čita beletristika, publicistika, stručna literatura i priručnici. 38% čita strane autore, dok 27 posto čita domaće autore.

Najčešće se čita na hrvatskom, a među 12 posto onih koji čitaju na engleskom znastvena fantastika je najpopularnija. 23% ispitivanih u posljednja je tri mjeseca kupilo barem jednu knjigu još je jedan od mnogobrojnih statističkih podataka.

Izvor: Danas.hr

 

%d blogeri kao ovaj: