Alma Maler, kratki roman Saše Dimoskog o muzi najvećih svjetskih umjetnika

Fasciniran muzikom Gustava Malera, introvertnog kompozitora, ali i magičnošću Alme Maler, Sašo Dimoski napisao je roman “Alma Maler” kojeg čitamo u prijevodu Zorana Penevskog.
Inteligentna, ženstvena, ekscentrična Alma Maler bila je supruga, ljubavnica i muza izuzetnih umjetnika. Opčinila je tako Gustava Klimta i mnoge druge, a deset godina provela je i u braku s Gustavom Mahlerom.

“Neki ljudi predodređeni su da postoje zbog drugih. Kao da imaju nekakvu misiju. Uvek stavljaju sebe i svoje zadovoljstvo na drugo mesto i ulažu neizmernu snagu u nekog drugog”, riječi su Alme Maler. Gustav Maler nije želio kolegicu za ženu, već ženu čiji je jedini zadatak da ga čini sretnim. Alma se odrekla svoje muzike da bi on stvarao.

“Valjda je i to umetnost, da date sebe, onako kako jeste, da neko drugi postane bolji, celovitiji, to je umetnost življenja. Pre svega da umete sebe da pozicionirate tako da bi bili dovoljni sebi i da dajete sebe onome kome trebate”, ističe autor knjige “Alma Maler” Sašo Dimoski.

Preispitujući se Alma kaže da je uživala u veličini genija a potom shvatila da ta veličina najvećim dijelom znači veliku tugu, veliku samoću, mnogo žrtvovanja, tišinu. A tišina između tonova, njegovala je njenu tišinu.

“Moraš biti tišina jer jedino tišina nema metaforu. Tišina je apsolutna i smatram da iza takve muzike kakvu je Gustav Maler pisao, komponovao, antipod je uvek tišina koja boli. Lirizam ovog teksta za mene proizilazi iz pretpostavljenog lirizma same Alme i smatram da je taj njen lirizam njena fatalnost. Zato je spojila i obeležila takve umetnike i postala fam fatal jedne epohe”, dodaje Dimoski.

Svojevrsno čitanje Almine duše ili priča o ljubavi koju je napisao Sašo Dimoski ovih dana pojaviće se i pred čitaocima u SAD-u.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: