‘Anemičnim filmom’ Marcela Duchampa počeo 25 FPS

unnamed

Sedmominutnom animacijom Marcela Duchampa, “Anemičnim filmom”, kao prvim od pet filmova odabranih za program “Ode filmu” i programom konkurencije u četvrtak je u zagrebačkom Studentskom centru počeo 12. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.

Kratkom najavom programa festivala, koji traje do 2. listopada,festival su otvorili organizatori i izbornici programa 25 FPS Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina.

Među autorima 24 filma koji su u najtecateljskom programu, autori su čiji rad pratimo niz godina, a predstavljamo i nova imena, rekla je Kožul na otvorenju.

Prva od pet konkurencija govori o “standardima”, kako ih doživljavamo i koliko oni utječu umjetničku kreaciju.

U okviru nje prikazani su, među ostalim, filmovi nagrađivanog britanskog filmaša “Daleka epizoda” Bena Riversa, najnoviji film domaćeg autora Marka Tadića, “Pokretni elementi”, te novi film prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa festivala 25FPS, Jamesa N. Kienitza Wilkinsa “B-rola s Andreom”.

Filmovi iz natjecateljskog programa natječu se za jedan od tri jednakovrijedna Grand Prixa žirija, ali i za nagrade kritike i publike.

U Velikom žiriju su američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman, britanski umjetnik, kustos i pisac George Clark i srpski filmski autor Dane Komljen.

Jedna od selektorica, Sanja Grbin, posebno je zahvalila gostu festivala Bruceu McClureu, jednom od najvažnijih predstavnika proširenog filma, istaknuvši kako je on uspio odgovoriti njihovom izazovu i napraviti projektorske skladbe za tri prostora kompleksa Studentskog centra – Teatar &TD, Francuski paviljon i Kino SC.

Nakon završetka festivala u Zagrebu, dio programa prikazat će se 6. i 7. listopada u riječkom Art-kinu Croatia.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.


Izvor: tportal.hr

%d blogeri kao ovaj: