Austrija: “Prosvjeta” obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava

Mini projekt “Prosvjete” za odrasle i djecu, pod nazivom “Knjige, braćo knjige”, održan je od 21. do 23. aprila u Beču. U “Hramu Svetog Save” u Beču, 21. aprila, održan je dio programa za odrasle. U programu su učestvovali: prof. Srđan Mijalković, prof. Svetlana Matić, Branko Stevanović, pisac za djecu i Dragoslav Paunović. Tema je bila – potreba i značaj knjiga za djecu i mlade na maternjem jeziku. Zanimanje je bilo veliko.

Posebnu podršku i čast “Prosvjeti” ukazao je svojim prisustvom episkop Andrej, koji je nakon oficijelnog dijela programa, ugostio dio prisutnih, uz muziku i posluženje, u svojoj rezidenciji u Eparhijskom centru u Beču. Ovoj večeri prisustvovali su i otac Nenad Mihajlović, starešina Hrama Svetog Save, monah Arsenije Jovanović, sabrat manastira Ostrog, koji je gostovao u Beču, kao i članovi i prijatelji Društva, saopćava “Prosvjeta”.

Vladika Andrej s gitarom

Projekt Knjige braćo knjige nastavljen je s učenicima Prosvjetine škole srpskog jezika kroz kreativnu radionicu, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila. Kreativno se družeći sa mališanima, Branko Stevanović, i Dragoslav Paunović oduševili su brojnu djecu i goste. Prisutne je pozdravio prof. Srđan Mijalković, predsjednik “Prosvjete”, a u ime Hrama Vaskrsenja Hristova, promociju je blagoslovio arhiđakon Miloš Ždralić, poželivši učesnicima uspješan rad.

Prof. Svetlana Matić se zahvalila svim učesnicima u programu, naročito polaznicima Škole i Male pričaonice i pedagozima: Suzani Milovanović, Aleksandri Tanasković, Vesni Špirić i Bosi Jankeh.

Interaktivna radionica je izazvala veliki interes, pa je dogovoreno da se i u narednom periodu organiziraju slični susreti i druženja sa srpskim piscima. Prijatnu radnu atmosferu, uz izuzetno angažiranje učesnika u promociji i izvođenje zanimljivih eksperimenata, uz prisustvo đačkih roditelja, uveličali su autori potpisivanjem knjiga i srdačnim druženjem, do kasnih poslijepodnevnih sati.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: