Beograd: BDP slavi svoj Dan i jubilarnu 70. kazališnu sezonu

Multimedijalnom prezentacijom na fasadi zgrade i izložbom fotografija i kostima u foajeu, kazalište na Crvenom krstu ukazaće na svoje najvažnije stvaraoce i predstave tokom sedam decenija postojanja.

“Dan Beogradskog dramskog pozorišta se obeležava 20. februara u spomen na prvu izvedenu predstavu pre 69 godina, ali smo duboko zašli u 70. sezonu. Samo osnivanje pozorišta desilo se 12. avgusta 1947. godine. Osnivačkim aktom Obrad Nedović, pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta, postavljen je za upravnika novoosnovanog gradskog pozorišta“”, počinje svoju priču o BDP-u glumac Savo Radović.

Radović je već 30 godina član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta i jedan od autora monografije „Sedamdeseta sezona Pozorišta na Crvenom krstu”, kaže da se zgrada BDP-a gradila radnim akcijama u kojim su učestvovali i glumci.

„Tatjana Lukjanova, Predrag Tasovac, Mika Naumović, Milan Puzić nosili su cigle, pomagali majstorima, a prva premijera je izvedena na sceni Narodnog pozorišta („Mladost otaca“ Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića)”, ističe Radović.

Danas, Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omogući autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju suvremeni kazališni repertoar. Kako ističe direktor Slobodan Ćustić, ne žele da se bave dnevno-političkim stvarima, da gledaocima pričaju o problemima od kojih oni zapravo beže u pozorište, već da na univerzalan način progovore o životu i ljudima. Ćustić naglašava da je misija pozorišta očuvanje duhovnosti, pismenosti naroda, plemenitosti, a sve to je skopčano sa opstankom.

“Zato najveći izazov i jeste puna sala. Umetnost uzburkava emocije i budi um, a naš je zadatak da svim instrumentima koji su nam na raspolaganju dovedemo do realizacije tih procesa”, rekao je Ćustić u nedavnom intervjuu Tanjugu.

Povodom Dana BDP-a danas će biti dodjeljene i godišnje nagrade i premijerno izvedena predstava “Pomorandže za zbogom” Biljane Popović u dramatizaciji Andreja Šepetkovskog i u režiji Nenada Gvozdenovića.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: