Beograd: “Kulturu ne može više da finansira samo država”

“Kulturu ne može više da finansira samo država”, rekao je za nedeljnu “Politiku” ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, prenosi B92.
Foto: Lucianf/Flickr.com

Govoreći o strategiji kulture, ministar je, također rekao da ne bi bilo dobro da ministri posmatraju strateška pitanja po svom nahođenju.

“Strategija obuhvata čitav niz tema oko kojih mora postojati saglasnost. Teme strategije moraju biti: Kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo, definisanje kulturnog prostora i jezgra, identitetska pitanja, zakonodavna aktivnost, razvoj publike i veće učešće nevladinog sektora, zaštita kultura nacionalnih manjina. Teme su poznate, pitanje je kako ih ispuniti sadržajem, odlučnim namerama i održivošću”, kazao je ministar Vukosavljević.

Komentirajući da se u predloženoj strategii prepoznaje potreba depolitizacije zapošljavanja u kulturi, Vukosavljević je kazao da je to bitno strateško opredeljenje, ali i da postoje istaknuti stručnjaci u raznim oblastima koji su i politički aktivni.

Odgovarajući na to da se, pošto Ministarstvo financira i sufinancira projekte u kulturi preko komisija, postavlja pitanje tko bira članove komisija i po kojim kriterijima, on kaže da članove komisija imenuje Ministarstvo, a biraju se iz redova istaknutih stručnjaka za izvesnu oblast.

“To nisu stalne komisije, menjaju se iz godine u godinu i autonomne su u odlučivanju”, naveo je ministar.

Komentirajući pitanje da se u novoj strategiji šire pitanje samostalnih umjetnika i njihovog položaja uzgred pominje, ministar je rekao da se ne bi složio da je “uzgred” pomenuto i da država i te kako pomaže samostalnim umetnicima, plaćanjem socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i da je povremeno kašnjenje u tome otklonjiv problem.

Na konstataciju da je socijalni položaj umjetnika izuzetno težak i da veliki broj živi u neimaštini, ministar odgovara da oduvek umetnici dele sudbinu društva u kojem stvaraju.

Na pitanje da se u strategiji podstiče tržišni model kulture, i da se govori o razvoju kulturne industrije, o privatizaciji, Vukosavljević je naveo da se ne podstiče svuda:

“U nekim oblastima se upućuje na logiku koja postoji u EU i u savremenom svetu. To je tek deo strategije. Dakle reći da je strategija posvećena tržišnom modelu kulture nije tačno. Ali činjenica je i da se društveni modeli u svetu menjaju. Liberalizacija tržišta i odnosa u svim sferama dovodi do slabosti ranijeg modela u kojem država može da finansira svaki vid kulturnih aktivnosti.”

Nema državnog budžeta koji može to da izdrži, istaknuo je on. “Modeli su, globalno gledano, različiti od SAD, gde ne postoji ministarstvo kulture ni pozorišta koja su finansirana iz budžeta, do modela u Kini, ili nekim drugim zemljama, u kojima rad ustanova kulture velikim delom finansira država”, dodao je ministar i zaključio:

“Nije moguća politika direktnog preuzimanja gotovih modela. Kulturu ne može više da finansira samo država. Takav model ne postoji”.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: