Beograd – Muzej SPC: Fotografije estonskih pravoslavnih crkava

Izložba fotografija “Pravoslavne crkve i kapele u Estoniji” otvorena je u Muzeju SPC, uz poruku da se stvaranje snažnih bilateralnih odnosa između zemalja ne sastoji samo od diplomatskih i poslovnih kontakata, već su za to važni i kulturni i drugi odnosi.

Otvarajući izložbu, ambasador Estonije u Srbiji, Danijel Erik Šer istakao je da se danas fokusiramo na kulturu i razvoj kulturnih odnosa, te izrazio uvjerenje da će izložba predstaviti jednu stranu povijesti koju mnogi ne poznaju.

“Ne samo kada je reč o pravoslavlju, Estonija ima veliku istoriju drvenih crkava i to se vidi i na izložbi”, rekao je Šer koji je izložbu otvorio sa patrijarhom SPC Irinejom.

Navodeći da se pretpostavlja da je pravoslavlje došlo u Estoniju između 10. i 12. vijeka, dok prvo pominjanje pravoslavne kongregacije datira iz 1030. godine, Šer je rekao da je istočno pravoslavlje druga konfesija u toj zemlji, posle luteranstva.

“Ovaj muzej je nešto posebno i dela koja se ovde čuvaju su važna ne samo za crkvu već i za celu zemlju. Fotografije Estonije su samo dodatni razlog da se muzej poseti”, poručio je Šer koji je domaćinima poklonio knjigu sa slikama svih estonskih manastira, crkava i kapela.

Patrijarh Irinej je između ostaloga rekao i “da se u Estoniji, kao i u drugim slovenskim zemljama, vidi da je komunizam ostavio velike tragove, jer su i tamo pojedini značajni crkveni objekti zapušteni”.

“Istina, istina mnogi se obnavljaju, grade se i novi, ali postoje veliki i značajni stariji objekti koji nisu u najboljem stanju. Nadamo se da će svetinje biti uređene i biti u stanju da svedoče o velikoj i značajnoj prošlosti”, istakao je Irinej.

Autori izložbe su Janus Plat i Lejle Valja, a organizirali su je Muzej SPC, Ministarstvo vanjskih poslova Estonije i Počasni konzulat Estonije u Beogradu.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: