BLOKIRANI: ”U RH se sustavno krše ljudska, politička, socijalna i ekonomska prava’

Iz udruge Blokirani u subotu su, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca, upozorili kako se u u Hrvatskoj sustavno krši niz ljudskih, političkih, socijalnih, pravnih te ekonomskih prava, a posebno se to negativno odražava “na život prezaduženih i osiromašenih 330.000 hrvatskih obitelji te 30.000 blokiranih privrednih subjekata”.
unnamed-1
Ilustracija: Thinkstock

“Činjenica jest da se u Hrvatskoj – uzročno posljedičnim vezama dvojbenih, nepotpunih, nepreciznih te štetnih odredbi zakona na poslovanje privrednih subjekata te na život i aktivnost građana, osobito na život prezaduženih i osiromašenih 330 000 blokiranih obitelji te 30 000 blokiranih privrednih subjekata – sustavno krši niz ljudskih, političkih, socijalnih, pravnih te ekonomskih prava ljudi Republike Hrvatske”, navode Blokirani.

Sabor kao zakonodavnu vlast smatraju najodgovornijim za rast privatnog duga, za rast švicarskog franka, rast blokada malih ribara, poljoprivrednika, obrtnika i trgovaca, za rast broja blokiranih hrvatskih građana. “Tko je odgovoran za ovoliko uništavanje privrede i građana RH? Zašto je do svega toga došlo i zašto u tolikoj mjeri? Odgovoran je zakonodavac. Sabor RH!”, ističu u otvorenom pismu.

Blokirani navode i kako, osim Opće deklaracije UN-a, postoje i mnogi međunarodni dokumenti koji jamče ljudska prava u raznim oblicima i na svim razinama društvenog, kulturnog i političkog života. Jedan je od njih i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih slobodna iz 1950.

“Iako su dokumente potpisale sva članice UN-a te su općeprihvaćene, ljudska prava i prava djece nerijetko se zloupotrebljavaju i krše na štetu siromašnih. 330.000 hrvatskih obitelji jest dužno, prezaduženo, siromašno, iskamatareno i zauvijek blokirano. Da, to jest činjenica od koje ne bježimo”, ističu iz udruge Blokirani.

Otvoreno pismo zaključuju porukom iz Opće deklaracije UN-a – “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba da jedno prema drugome postupaju u duhu bratstva”.


Izvor: Dnevnik.hr

%d blogeri kao ovaj: