Budućnost Centralne partizanske bolnice na Petrovoj gori

U organizaciji općine Vojnić, TZ općine Vojnić, „SKD Prosvjeta“ pododbori Vojnić, Karlovac i Gvozd, VSNM općine Vojnić i Društva Hrvatsko – ruskog prijateljstva u osnivanju Vojnić u subotu 28. septembra na spomen području Centralne partizanske bolnice na Petrovoj gori, općina Vojnić, organizirana je naučna tribina pod nazivom „Budućnost Centralne partizanske bolnice na Petrovoj gori“.

Na tribini su izlagali: Dr. sc. Sanja Horvatinčić sa Instituta primijenjene umjetnosti Zagreb (voditeljica tribine), dr. sc. Ivo Goldstein, redoviti profesor filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tatjana Protulipac profesorica povijesti iz Karlovca, te Ivana Leskovec, direktorica Muzeja Idrije i Milojka Magajne kustosica partizanske bolnice „Franja“, iz Cerkna, Republika Slovenija koje su ovom skupu dale i međunarodno obilježje.

„SKD Prosvjeta“, pododbori Vojnić i Karlovac, također su organizirali i likovnu koloniju na temu: Centralna partizanska bolnica na kojoj je sudjelovalo osam poznatih slikara.

Pored brojnih mještana općina Vojnić, Gvozd, Topusko i Krnjak, na skupu su sudjelovali i prisustvovali uvaženi gosti:
Ataše Veleposlanstva Ruske federacije Matvey Sidorov i njegova supruga Ljiljan Sidorova kao izaslanici ambasadora njegove ekselencije Anvara Azimova, Generalni konzul Republike Srbije iz Rijeke Goran Petrović.

Predstavnik narodne diplomacije i tajnik koordinacije Hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipovć i Jolanda Tomić, članica koordinacije društva.

Sandra Brambila, tajnica Hrvatsko- ruskog društva prijateljstva u Zagrebu i savjetnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Predsjednici Hrvatsko-Ruskog prijateljstva iz Siska, Rijeke dr. Damir Memić, dr. med. Vladimir Tkalčić i Miroslav Ostojić, te iz Vojnića Dušan Crnković.

Skupu su, također prisustvovali: Mirko Martinović zamjenik župana Karlovačke županije, Milan Vrga načelnik općine Gvozd, Jelena Roknić zamjenica načelnika Topusko, Bojan Dobrosavljević predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine općine Vojnić, Čedomir Studen i Slobodan Kunić iz SKD „Prosvjeta“ Krnjak i Vojnić, te Gordana Eremić profesorica povijesti iz Vojnića.

Tribinu je otvorila Tatjana Vlačić Vujičić, a Pjevački zbor iz Gvozda otpjevao je narodnu pjesmu – himnu Korduna „Na Kordunu grob do groba“.

Načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić je prigodnim govorom pozdravio sve goste, te ukazao na probleme sa kojima se lokalna vlast susreće kako bi očuvala ovaj povijesni spomenik kao i spomenik na Petrovcu.

Dr. Sanja Horvatinčić, je prezentirala povijest osnivanja i povijest Centralne partizanske bolnice i izgradnju spomenika na Petrovcu, ratne i poratne periode i događaje koje su bolnica i spomenik na Petrovcu prolazili, dok je dr. Ivo Goldstein slikovito opisao ratna zbivanja i funkcioniranje same bolnice, sa posebnim osvrtom na rad tadašnjih liječnika dr Marije Schlesinger, dr. Save Zlatića i Jakova Kranjčevića – Brade. Posebno je naglasio da je u bolnici u kolovozu 1943. godine osnovano kirurško odjeljenje na kojem su obavljani kirurški zahvati, kao npr. abdominalne operacije (poznatog kirurga dr. Franza Kleinhappela).

Tatjana Protulipac je govorila o osnutku bolnice, načinu funkcioniranja, pratećim službama, a posebno je istaknula da je baka dr. Ive Goldsteina gđa. Lea bila glavna sestra u bolnici. Profesorica Protulipac se osvrnula i na to da današnja djeca nikako ne bi trebala zaboraviti antifašizam i ovaj dio povijesti, te da bi trebala u svojim školskim programima imati planirane posjete ovakvim povijesnim objektima kao što je Centralna partizanska bolnica.

Naglašeno je da se u bolnici od 1941. do 1945. godine liječilo više od pet tisuća ranjenika i bolesnika, od kojih je 1040 umrlo i pokopano na obližnjem groblju, bez oznaka imena i prezimena (osim par slučajeva gdje su imena urezana u stabla).

Gospođe Ivana Leskovec i Milojka Magajne su prezentirale aktivnosti i iskustva koje su poduzimale uz pomoć države i lokalne samouprave da bi aktivirale rad i dovele u funkcionalnost ovaj povjesno – turistički spomenik „Franja“.

Na kraju je zaključeno da partizanska bolnica na Petrovoj gori ima sve uvjete da se od strane UNESCO a uvrsti u spomenike svjetske baštine. Ta je bolnica bila i nastavna baza Medicinskog fakulteta – Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ i to je jedan od razloga da joj se dade posebno značenje. Stoga je potrebno pokrenuti kod nadležnih državnih organa da se zauzmu za obnovu i uređenje ovog povijesnog, kulturnog i turističkog kompleksa, te da se pokrenu aktivnosti da se isti zajedno sa bolnicom „Franja“ u Sloveniji uvrste kod UNESCO a u spomenike svjetske baštine.

Skup je završio sa tradicionalnom kordunaškom pjesmom ojkačom pod nazivom „ Lijepa naša goro Petrova“.

U lovačkom domu „Muljava“ slikari su pod vodstvom svog organizatora Milana Lapčića predsjednika „SKD Prosvjeta“ pododbor Karlovac, prezentirali i izložili slike.

Organizatori skupa su dodijelili i zahvalnice učesnicima tribine i slikarima, te nastavili sa druženjem u lovačkom domu „Muljava“.

Skup su financirali SKD „Prosvjeta“ Zagreb, odnosno Savjet za nacionalne manjine RH, Vijeće srpske nacionalne manjine općine Vojnić i Društvo Hrvatsko – ruskog prijateljstva u osnivanju iz Vojnića.

%d blogeri kao ovaj: