Charles Simić krajem sedmice u Bg

Jedan od najznačajnijih suvremenih svjetskih pjesnika i esejista Charles Simić krajem ove sedmice boraviće u Beogradu, piše portal B92.

Naime, Simić će 31. augusta u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda održati književno veče, a čitaoci će imati priliku da se upoznaju s njegovom poezijom od ranih do najnovijih pjesama, objavljenih na srpskom jeziku u knjigama “Iščekujući presudu” u izdanju “Arhipelaga” i “Ludak” u izdanju “Povelje”. 

Posetioci će, također prisustvovati i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sjećanjima na Beograd, dostupnim u knjigama “Alhemija sitničarnice”, “Gledaj dugo i netremice” i “Tamo gde počinje zabava”.

Prethodna dva gostovanja Charlesa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, spadaju, kako ističe “Arhipelag”, među najuzbudljivije književne programe u Beogradu u protekle dvije decenije. Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posjetiti Srpski PEN centar.

Simić je i ovogodišnji dobitnik “Zlatnog venca” Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih europskih nagrada za poeziju koja mu je uručena preksinoć na svečanosti koja je održana u prepunoj crkvi Svete Sofije u Ohridu. Nagradu “Zlatni venac” Struških večeri poezije Simić je dobio za ukupan pjesnički opus.

Rođen u Beogradu 1938. godine, američki pjesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svjetske jezike.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, nagrada “Edgar Alan Po”, nagrada Američke akademije, međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, nagrada “Valas Stivens”, “Poeta Laureatus” Kongresne biblioteke u Washingtonu, nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, medalja “Robert Frost” za životno djelo u poeziji.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: