ĐORĐE PETROVIĆ – likovni ambasador akvarela

„Riječi onemoćaju uz ljeskanje i mrmor vodenih boja na slikama Đorđa Petrovića. Tako je to bilo i na Dunavu i na Savi. Tako je i danas na Mrežnici i Kupi. Ali ne shvaćajući od prve, zamišljen tražio sam stihove kojima bi najbolje popratio uzbuđenja njegova, u izmjeni svjetla, izmaglice i sna. A Petrovićeve slike su – pjesme. Same“, piše Dejan Rebić u svom eseju u sklopu opsežne monografije: Đorđe Petrović koju je 1997. godine objavilo Izdavačko poduzeće „Prosvjeta“.

Đorđe Petrović akademski slikar, izvrstan akvarelista, čovjek intelektualac i humanista rođen je na današnji dan 8. maja 1933. godine u Srpskim Moravicama (danas Moravice) pored Vrbovskoga u Gorskom Kotaru u Hrvatskoj. Gradić uglavnom naseljen osobama srpske nacionalnosti – do devedesetih se, stoga i zvao Srpske Moravice. Od 1935. Đorđe živi u Karlovcu gdje stiče osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje i prima prve slikarske poduke, u grupi nadarenih učenika sa kojima je u likovnoj sekciji radio akademski slikar i grafičar Josip Restek.

Od 1951. do 1953. godine Đorđe Petrović koji je već počeo slikati u ulju je član Likovne sekcije OKUD „Dragutin Armando“ u Karlovcu kojom stručno rukovodi akademski slikar Alfred Krupa. Zahvaljujući radu sa njime i povremenim kontaktima sa Josipom Vaništem koji mu tada daje savjete, krajem 1953. priređuje prvu samostalnu izložbu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu Đorđe je upisao 1955. godine, na kojoj je u klasi profesora Jerolima Mišea diplomirao slikarstvo 1959. godine. Kao likovni pedagog zapošljava se u osnovnoj školi «Dragojla Jarnević» u Karlovcu i posvećuje se pedagoškom radu. Radeći sa djecom oštećena sluha i govora u odgojno-obrazovni proces je unosio suvremene tehničke i estetske metode.

Prvu samostalnu izložbu svojih radova u ulju održao je 1977. u «Zorin domu» u Karlovcu. Sljedećih godina redovito izlaže u Karlovcu uz povoljne likovne kritike i postepeno se okreće akvarelu, suptilnoj slikarskoj tehnici, koja kao da je stvorena za njegovu senzibilnost. A nakon izložbe u Domu JNA u Beogradu 1987. godine slijedi prava eksplozija izložbi – više od 50 samostalnih i oko 250 kolektivnih.

Neke od njegovih mnogobrojnih donacija su: 27 vrijednih slika bolnici u Karlovcu, legat od 42 slike Sremskim Karlovcima, mapa crteža “Manastir Gomirje” povodom 400-te godišnjice Manastira, mapa crteža srušene pravoslavne crkve u Karlovcu “U spomen hramu Sv. Nikole u Karlovcu”, poklon za obnovu crkve. Učestvovao je na mnogim likovnim kolonijama, neke i sam organizirao, te na studijskim putovanjima u Italiji, Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Holandiji, Njemačkoj, te Rusiji.

Godine 1996. postao je aktivnim članom Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Pododbor u Karlovcu kao rukovodilac Likovne sekcije. A 1997. u izdanju zagrebačke „Prosvjete“ objavljena mu je opsežna monografija čije tekstove potpisuju Juraj Baldani i Nikola Perić.   Đorđe Petrović dobitnik je i “Prosvjetine” nagrade «Sava Mrkalj» 2007., za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj. Svojim značajnim likovnim opusom i humanitarnim radom Đorđe je stekao veliki ugled i poštovanje u svojoj sredini i svome narodu. Djela mu se nalaze u više uglednih domaćih i inozemnih muzeja i galerija, te brojnim privatnim zbirkama.

I na kraju kako kaže Dejan Rebić sa kojim smo i započeli ovaj tekst – sjećanje na „likovnog amasadora akvarela i grada Karlovca, „zašutjeti možda o Petroviću, slikaru i pjesniku gorskih voda, vrijeme je. I slici dati riječ. I šutjeti. Šutnja do šutnje. Ona govori bez opterećenja, bez nametnutih mržnji, mirom urođenim. To je govor koji će rušiti svojom tihom snagom sve što je slici strano. I zahtijevati, možda, opet šutnju. Gledanju i življenju napraviti mjesta. Ne reći više ni riječ. Jer, čemu o slici priča, kada je slika – priča. I više.“

Akademski slikar Đorđe Petrović preminuo je 07. juna 2015. godine u 83. godini života.

 

%d blogeri kao ovaj: