Dragan Ostojić: Istina je najbolnija, ali i najlekovitija

Rekao bih da smo u vremenu u kome živimo oguglali na mnoge stvari. Kad se kaže za nekoga da je tanan i osetljiv, gledamo na to kao da je to nešto loše, a u stvari ljudi i treba da budu takvi, a ne grubi i neosetljivi. Ovaj komad i poziva na vraćanje pravim vrednostima, kaže Dragan Ostojić.

Naime, pod njegovom redateljskom palicom 16. marta će premijerno biti izvedena predstava “Velika iluzija” na sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci. Ova predstava nastala je po motivima drame Georgea F. Walkera “Bjekstvo od sreće”.

“Ta iluzija koja se pominje u naslovu vezana je za današnje vreme u smislu kako doživljavamo svet oko sebe i kako ga sami sebi pravimo kao iluziju, ne u nekom socijalnom, političkom, istorijskom, nego u ličnom smislu. Namerno se zove ‘Velika iluzija’ jer nam se čini da su to male, ali u stvari su velike iluzije. Kad sami sebi napravimo iluziju da smo uspešni, srećni, iluziju da možemo nekoga da slažemo da nam je dobro. Istina je ono što je najbolnije, ali je ono i najlekovitije”, pojasnio je Ostojić.

Žanrovski je riječ o komediji, ali, prema Ostojićevim riječima, gore spomenute činjenice nalaze se u drugom planu kao vrijednost i poruka.

“Publika će imati priliku da gleda raspad porodice koja pokušava da se sastavi, i čitav jedan festival različitih, izgubljenih, zanimljivih i suludih likova. Živimo u prilično konfuzno vreme, pa i ovi naši likovi žive u konfuznim životima”, dodao je on.

Ovaj redatelj napominje da već odavno nije pitanje ko je lud, nego ko je normalan, kao i da smo se pogubili u ludilu koje smo sami izabrali.

“Kažu da je normalan onaj koji razlikuje dobro i zlo. Valjda znamo šta je zlo. Dobro je po estetici krajnji domet lepog. Znači lepo je dobro. Ljudskost, istinitost, požrtvovanje… Ova predstava je nastala iz potrebe za dobrim, ili bar kao uteha da je to moguće”, istakao je Ostojić.

U predstavi igraju Nikolina Friganović, Anja Ilić, Dragana Marić, Nataša Perić, Bojan Kolopić, Aleksandar Stojković, Zoran Stanišić i Danilo Kerkez.


Izvor: Banjaluka.com

%d blogeri kao ovaj: