Film “Govori da bih te vidio” otvara festival Beldocs u Beogradu

Nakon svjetske premijere na IDFA festivalu i projekcije u Muzeju moderne umjetnosti MoMA u New Yorku, film “Govori da bih te video” Marije Stojnić će 8. maja u Centru Sava otvoriti ovogodišnji festival Beldocs.

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu, a na otvaranju festivala 8. maja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Centra Sava biće premijerno prikazan film “Govori da bih te video” u režiji Marije Stojnić.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svjetionika grada. Kroz sinesteziju riječi, šumova, muzike, tišine i svjetla, film nas uvodi u svijet radiofonskog zvuka koji čini da se sjećamo, osjećamo, promišljamo i razumijemo svijet i sebe. “Govori da bih te video” portretira radio ne samo kao laboratorij radiofonskog zvuka, već i kao jedinstven laboratorij duha i kreativne misli.

„Beldoks nam je ukazao izuzetnu čast prilikom da otvorimo ovogodisnji festival, i radujemo se što će „Govori da bih te video“, na kom je autorski tim posvećeno radio četiri godine, našim sugrađanima omogućiti da zavire u magični svet Radio Beograda. Ovaj film prikazuje samo jedan mali deo tog sveta, fragmente iz njegovog programa i svakodnevice, koje smo odlučili da istražimo na jedan možda ne tako uobičajen način“, rekla je Stojnić, navodi portal danas.rs.

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, kao omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih djela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čovjeku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrijednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Svjetska premijera filma održana je na IDFA festivalu u Amsterdamu u Holandiji, a zatim je uslijedio poziv da film bude prikazan u čuvenom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku u okviru prestižnog programa Doc Fortnight.

„Po reakcijama prvih gledalaca iz Evrope, sigurna sam da smo privilegovani što imamo jednu ovakvu instituciju, koja je uz svoje građane već 95 godina, i koja je tu da budi, oblikuje i čuva od zaborava naše kolektivno iskustvo, čineći da se osećamo malo manje usamljeno i neadekvatno u vremenu u kom živimo“, rekla je rediteljka filma, Marija Stojnić.

Scenaristkinja i rediteljka ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja je Marija Stojnić, koja je uz Miloša Ivanovića i producirala film. Dušan Grubin je direktor fotografije, za montažu su bili zaduženi Kristina Poženel i Ivan Vasić, a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić. Koproducenti su filmska kuća Set Sail Films i Restart iz Hrvatske (Vanja Jambrović i Tibor Keserza).

Projekt je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj i produkciju, Eurimagesa (“Euroimages Lab Project Award”), Filmskog Instituta Doha 2018, za post-produkciju, a film je podržala i finska medijska kuća, YLE.

Ovogodišnji, trinaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2020, koje će biti održan od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz cijelog svijeta, u više od 15 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim, umjetničkim dokumentarcima…

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Beldocs promo
%d blogeri kao ovaj: