FOTO i VIDEO: Oštećen i hram Sv. Preobraženja na Cvjetnom trgu

Serija s dva snažna potresa jučer ujutro je u Zagrebu nanijela veliku štetu, najviše u gradskom centru, a među brojnim objektima stradali su i pravoslavni hram Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu, te zgrada Crkvene općine u Ilici 7.

Najveća šteta za sada je zabilježena na spomenutom sabornom hramu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, djelu austrijskog arhitekta Hermana Bollea, koji je vodio i gradnju Zagrebačke katedrale, također jako stradale u potresu. Hram je zaštićen kao spomenik kulture prve kategorije. Kako je u izjavi za Novosti kazao mitropolit Porfirije, najviše je stradala unutrašnjost hrama.

“Kolika će biti konačna šteta, znat ćemo kada stručnjaci ispitaju kakvo je stanje sa statikom hrama. Na sve teškoće ne gledamo pesimistički, znamo da ih ima i da će ih uvek biti. Vidimo ih kao zadatke koje treba savladati, ali ono što je važno je da u ovim nevoljama izvučemo kao poruku to da nitko od nas nije pojedinačan i da sve poteškoće i iskušenja mogu biti prevladani samo ako među nama postoji solidarnost i osećanje da smo jedni drugima važniji od bilo čega.”, kazao je mitropolit Porfirije, pozivajući da se brinemo o drugima i zajedno savladamo teškoće u kojima smo se zatekli.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, šteta nije zabilježena u prostorijama Pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ smještene na zagrebačkom Svetom Duhu, a ni u obližnjem duhovnom centru i pravoslavnom manastiru Svete Petke, navodi portalnovosti.com.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Portal vecernji.hr
%d blogeri kao ovaj: