Galerija “Singidunum”: Crno-bijeli svijet Marijane Prentović

U Galeriji “Singidunum” otvorena je izložba crteža “Dvadeset i jedan” Marijane Prentović – Gile. Odmjerenim likovnim jezikom i tradicionalnim umjetničkim sredstvima, crtežom, akrilom i temperom ova umjetnica stvara aranžmane veoma slične dizajn fotografiji.

“Uvek su me očaravale te crno-bele štrafte, crtež koji je zapravo i osnova svakog likovnog dela. Nekako sam ostala pri tome, a grafičar sam po opredeljenju. Ti moji crteži su zapravo neka vrsta pripreme za neku buduću grafiku, može biti. Mislim da su vizuelno vrlo efektne te linije i meni se taj crno-beli svet dopada,” kaže autorica Marijana Prentović, prenosi RTS.

Autorica je inače  i dizajner tekstila, grafičar i scenski dizajner televizije Novi Sad. Sva tri poziva se tako ukrštaju i prožimaju kroz ovaj ciklus crteža.

“Često se koristim i fotografijom iz modnih časopisa gde ne moraju neminovno biti linije kao dezen, nego prosto nabori na samoj tkanini. Ja ih nateram da mi daju formu da prelomim te linije da se oseti materijal, ta tkanina sa svim svojim bogatstvom tkanine,” ističe autorica.

Izložba crteža je otvorena do 30. augusta.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: