Izložba “Rat sjećanja” od utorka u Banjaluci

najava_izlozbe-1000x537

Nakon Sarajeva i Mostara, izložba ”Rat sjećanje” će biti predstavljena i banjalučkoj publici i to 22. novembra u Muzičkom paviljonu i bifeu Staklenac.

Vjerujući da u našem sjećanju sigurno postoji mjesto za pomirenje te da proces trajnog mira ovisi o adekvatnom odnosu prema kulturi sjećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) od oktobra do decembra u Bosni i Hercegovini realizira četiri izložbene postavke fotografija pod nazivom ”Rat sjećanja”.

Izložba koju prati i publikacija dio je projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)“.a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentiranja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini za sve tri zaraćene strane, u duhu ukupne misije Centra za nenasilnu akciju koja podrazumijeva promociju kulture nenasilja.”

Na izložbi koja je rezultat trogodišnjeg istraživanja, prvog ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, biće predstavljeno 50 fotografija velikog formata.

Autori fotografija su Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović, fotografi, mirovni aktivisti i članovi istraživačkog tima CNA. Misija CNA je rad na izgradnji trajnog mira na području bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima/kama i grupama, te rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora izgradnje mira.

Građani će izložbu moći pogledati do 4. decembra 2016. godine.


Izvor: banjaluka.com

%d blogeri kao ovaj: