Kako dijaspora voli otadžbinu

dijaspora-2Književna turneja pesnikinje Svetlane Matić iz Beča po Srbiji. Moja nova knjiga „Igra“ namenjena je deci u ljudima i ljudima u deci, kojima poručujemo da su ljubav prema porodici i zavičaju naše najveće bogatstvo – izjavila je pesnikinja

U prepunoj galeriji Narodnog univerziteta „Božidar Adžija“ u Beogradu održana je promocija knjige „Igra“, pedagoga i pesnika Svetlane Matić iz Beča. O knjizi su govorili profesor književnosti Radmila Kunčer, zamenik direktora Narodnog univerziteta „Božidar Adžija“ i pesnik Živko Nikolić. Pesme iz knjige čitala je pesnikinja ćerka mlada Aleksandra Matić, učenica sedmog razreda osnovne škole u Beču, koja je ujedno i ilustrator u ovom delu.

– Svetlana Matić ima fluid pesnika, jer kroz umetničke oblike iskazuje osećanja i stavlja ih čitaocima na raspolaganje. Neke od pesama Svetlane Matić su se zasluženo našle u raznim antologijama. One pokazuju da treba učiti od srpske dijaspore kako se voli Srbija. Tto se najbolje može sagledati kroz njene rodoljubive pesme „Srbija je moja zemlja“ i „Pesma Beogradu“ – naglasila je Radmila Kunčer.

Svoju inspiraciju za pesme Svetlana Matić nalazi u životu u tuđini. Već decenijama je profesor mališanima čiji su roditelji na privremenom radu u Austriji. I njen suprug Dragan Matić je gastarbajter. Obraćajući se prisutnima, autorka je napomenula da je knjiga „Igra“ namenjena deci u ljudima i ljudima u deci.

– Ljubav prema porodici i zavičaju su naše najveće bogatstvo. Podrška moje porodice je neiscrpan izvor iz koga dobijam snagu i kreativnost za pedagoški rad sa decom, koja su njen život i inspiracija u pisanju. Žao mi je što danas zemlja Srbija nema jasnu strategiju obrazovanja dece u dijaspori. Treba veću pažnju posvetiti dijaspori jer, smo mi koji predajemo maternji jezik ambasadori naše kulture u Austriji i svetu i veza sa mladim Srbima koji odrastaju van otadžbine – naglasila je Svetlana Matić.

 

Povodom njenih reči na promocji se razvila i interensantna diskusija, u kojoj je dr Drago Pantić, inače nekadašnji profesor Svetlane Matić, naglasio je da je ona bila jedan od najboljih studenata na Pedagoškoj akademiji u Beogradu i Filozofskom fakultetu i da Srbiji danas nedostaju pedagozi i stručnjaci, koji su pravi misionari u dijaspori. Dečji pisac i književni kritičar Radomir Mićunović je istakao da je Svetlanina uloga velika u dijaspori, jer se deca ni u Srbiji ne vaspitavaju i obrazuju kako valja, a da je ona u svom pedagoškom radu otišli korak dalje. Takvu ulogu profesorke Svetlane Matić istakao je i Sršan Mijalković, predsednik SKPD „Prosvjeta“ iz Beča, čiji je ona član.

Ovom kulturnom događaju u Beogradu prisustvovali su znameniti pisci, profesori, lekari i kulturni poslenici iz Srbije i Austrije. Slična atmosfera i vrlo uspela promocija nove knjige Svetlane Matić održana je prošle nedelje u Centru za kulturu Kladova u okviru manifestacije „Kladovsko leto“. Pedagoško i književno stvaralaštvo Svetlane Matić, profesorke maternjeg jezika iz Beča u Kladovu je predstavila Žaklina Nikolić, direktor Centra za kulturu.

Na promocijama knjige svoje majke Aleksandra je u Kladovu i Beogradu čitala odabrane dečje iskaze iz knjige „Dečji biseri“ i recitovala nekoliko pesmica iz knjige „Igra“ koju je, između ostalog, ilustrovala. Aleksandra Matić piše i na srpskom i na nemačkom jeziku. Trenutno Aleksandra Matić kao afirmisani autor piše prvi roman na nemačkom jeziku pod nazivom “Noćna vila.”

 

PESME OTADŽBINI

SVETLANINA ćerka Aleksandra Matić, učenica šestog razreda iz Austrije ide majčinim stopama. Ona je dobitnica prve nagrade na “Festivalu dečjeg stvaralaštva”, koji je proletod organizovala OŠ “Milan Đ. Milićević”. Kako je biti dete u tuđini? Koja osećanja ga more? Kako biti srećan? Na ova pitanja svojim jezikom, stihom i slikom, odgovorila je Aleksanra Matićkada je napisala i ilustrovala pesmu “Dete”.

– Nisam ni slutila da ću biti pobednik, jer ja pišem i slikam, jer to volim, jer tako pokazujem svoja osećanja, a ne želju za nagradama. Ipak, hvala žiriju, koji je od mene napravio pobednicu i pesnika – rekla nam je zadovoljna Aleksandra Matić kada su joj javili lepu vest iz Srbije da je postala pobednik.

 

 

%d blogeri kao ovaj: