Knjige s beogradskog sajma predstavljene u Biblioteci SKD “Prosvjeta”

Preko 250 novih naslova, koje je nabavila Biblioteka SKD ‘Prosvjeta’ na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, predstavlja vrh srpskog izdavaštva, rečeno je na otvorenju izložbe knjiga u Biblioteci SKD-a ‘Prosvjeta’ u Zagrebu. Na izložbi 5. novembra u prostorijama Biblioteke izloženo je i 30-ak knjiga koje je ‘Prosvjeta’ dobila od Narodne biblioteke Srbije.
 
Na Sajmu smo nabavili preko 250 ovogodišnjih izdanja knjiga koje smo platili 15.000 kuna osiguranih preko Ministarstva kulture Republike Hrvatske”., rekla je okupljenim ljubiteljima knjige, voditeljica Biblioteke Snježana Čiča.

Govoreći o svojim utiscima, naglasila je da se prvih dana Sajma učinilo da posjet neće biti onako masovan kao prošle godine, ali je vikend popravio tu sliku, tako da je među štandovima opet vladala gužva.

Naglasila je i ažurnost izdavača koji su požurili s izdavanjem knjiga ovogodišnjih nobelovaca Petera Handkea i Olge Tokarczuk, kao i da je i ove godine nabavljen veliki broj knjiga namijenjenih djeci. Zbog svega toga izrazila je uvjerenje da će s obzirom na širok spektar tema i književnih žanrova svaki ljubitelj knjiga naći nešto za sebe.

Da je ovogodišnji Sajam bio živ i aktivan, naglasio je i Čedomir Višnjić, urednik u “Prosvjeti”‘, koja je na Sajmu imala i svoj štand, a koji je, kako je rekao, ponovo bio okupljalište ljudi porijeklom s prostora Hrvatske.

” Zaustavljen je rast izdavaštva ‘Službenog glasnika’ koji je izdavao djela suvremene književnosti. Sada se broj novih naslova mjeri u desetinama, dok se ranije mjerio u stotinama, pa se brojne vrijedne knjige objavljene ranijih godina prodaju po često simboličnim cijenama. Prosječna vrijednost kupljenih knjiga bila je 10 eura po naslovu.”, rekao je za Novosti Višnjić.

“Izdavačka scena u Srbiji je živa i bučna, ali se vidi da ima manje kapitalnih izdanja. Nabavili smo komplet ‘Rudolph Archibald Reiss – Izabrana dela’ o ovom naučniku i srpskom prijatelju iz Prvog svjetskog rata. Tu je i mnogo historiografskih djela s različitim temama iz prošlog i ranijih vjekova, ali i knjige vezane uz ove krajeve, kao što je ‘Leksikon Srba Banije’.”, rekao je Višnjić, ukazujući na bogat izbor djela ruske književnosti.

Izložba je otvorena od 5. do 7. novembra, a knjige će se moći posuđivati od polovine novembra. Uz izložbu je vezan i bilten s podacima o nabavljenim knjigama.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: