Menu
Categories
Književna nagrada “Momo Kapor”pripala Labudu Dragiću
09/04/2017 VIJESTI
Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” za 2016. godinu, dodijelila je književnu nagradu, Labudu Dragiću za roman “Kukavičja pilad” u izdanju Srpske književne zadruge.

Inače,nagrada “Momo Kapor” dodjeljuje se svake godine, na dan Kaporovog rođenja, počev od 2011. godine, naizmjenično za književnost i likovnu umjetnost, za djela objavljena u prethodnoj kalendarskoj godini.

U obrazloženju žirija kaže se, između ostalog, da je Labud Dragić, izborom teme i književnim postupkom, posebno čulom za povijesne tokove, psihologiju aktera, prirodu i jezik, ostvario originalno i snažno djelo dostojno tradicije najboljih srpskih pripovijedača.

Odluku je donio žiri u sastavu: Dragan Lakićević (predsjednik), Žaneta Đukić Perišić i Ivan Negrišorac, a u najužem izboru su bile i knjige Ljubice Arsić “Rajska vrata” i Miroslava Maksimovića “Bol”.

Dragić je rođen 1954. godine u Gornjoj Morači, u Crnoj Gori. Diplomirao je opštu književnost s teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Autor je knjiga: “Koji nemaju pečata”, “Sram u katedrali”, “Dolinom sjenki”, “Uoči trećih petlova”, “Divlji Anđeo”, “Pandorini vetrovi”, “U zatonima Lete” (književna nagrada “Branko Ćopić”), “Krv i voda” i “Kukavičija pilad”.

Da bi očuvala sjećanje na poznatog srpskog pisca i slikara i podržala druge umjetnike, Zadužbina “Momo Kapor” je ustanovila nagradu, koja se sastoji od plakete od srebra u obliku školice, čestog motiva Kaporovog slikarstva.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Momo Kapor” su Emir Kusturica (2011), Vladimir Dunjić (2012), Peter Handke (2013), Mirjana Maoduš (2014), Dragan Jovanović Danilov (2015), Željko Đurović (2016).


Izvor: RTS

 

Comments are closed
*