Književni klasici koje možete besplatno skinuti s interneta

knjige2

Novinarka Kathryn Schulz otkrila je malu kolekciju izgubljenog književnog blaga. Za Vulture je prenijela koje klasike danas možete besplatno skinuti s interneta

1. ‘The Last Man’, Mary Shelley, 1826.
Roman o apokalipsi u kojem se civilizacija 21. stoljeća urušava tijekom suočenja s epidemijom kuge.

2. ‘The Girl With the Golden Eyes’, Honoré de Balzac, 1833.
Prekrasna djevojka, njezin ljubavnik i ljubavnica, našli su se usred afere u koju su uključeni incest, pokušaj ubojstva i ubojstvo.

3. ‘Behind a Mask, or a Woman’s Power’, Louisa May Alcott, 1866.
Pažljiviji čitatelji romana ‘Male žene’, prisjetit će se da je Jo March od pisanja trash romana odgovorio blagi profesor Bhaer. Taj detalj je autobiografski: prije nego što je stekla slavu, Alcott je pisala pretjerane i kičaste goth horore, uključujući i ovaj.
4. ‘Steep Trails’, John Muir, 1918.
Naturalist koji se odlikuje preciznim i snažnim stilom, Muir je pisao ljubavna pisma i eseje s terena: planina, udolina i unutrašnjosti američkog zapada.

5. ‘Among the Tibetans’, Isabella Bird, 1894.

U doba kad su ‘avanturist’ i ‘istraživač’ još potpadali u kategoriju ‘stvarnih’ profesija, Isabella Bird bila je među prvim ženama u tom području. Njezini su putopisi dragocjeni i divno napisani.

6. ‘The Education of Henry Adams’, Henry Adams, 1907.
Duhoviti memoari u kojima Henry Adams tematizira pitanje kako ‘opremiti’ ljude da se nose s radikalnim novim tehnologijama i društvenom promjenom koju one donose.

7. ‘Plum Bun’, Jessie Redmon Fauset, 1928.
Roman o rasi, spolu, dugogodišnje pjesnikinje, novinarke i urednice časopisa The Crisis.

8. ‘Eseji’, Michel de Montaigne, 1580
.
Optimizirani za moderan život i pregledni na brojnim aplikacijama, eseji progovaraju o svim mogućim životnim temama: smrti i besmrtnosti, seksu i ljubavi, prijateljstvu i Bogu, tijelu i duši, politici i prolaznosti, strastima i bolestima, vjeri i fanatizmu, lijenosti i suzdržanosti…

9. ‘Mrs. Spring Fragrance’, Sui Sin Far, 1912.
Sui Sin Far bila je poznata i kao Edith Maude Eaton, Kineskinja i Britanka odrasla u Americi, opažala je i zabilježila velike kulturološke razlike, kojima se uvijek vraćala kao glavnoj temi. Ova zbirka njezinih kratkih priča podijeljena je za odraslu i dječju publiku.

10. ‘Evelina’, Fanny Burney, 1778.
Burney je napisala ljubavnu priču koji koketira sa satirom, a rezultat je duhovit i pametan roman, idealan i za obožavatelje djela Jane Austen.

11. ‘Djetinjstvo, dječaštvo, mladost’, Lav Nikolajevič Tolstoj, 1855. – 1858.
Nakon što pročitate njegove klasike ‘Rat i mir’ i ‘Anu Karenjinu’, bacite se i na poluautobiografsku trilogiju koju je započeo pisati kada je imao 24 godine.


Izvori knjiga za skidanje

T-portal

%d blogeri kao ovaj: