Likovna kolonija Boja Vukovara u sklopu  23 Dana  kulture Srba Istočne  Slavonije, Baranje  i zapadnog Srema

U organizaciji vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta”  12  septembra održana je 23. likovna kolonija pod nazivom „Boje Vukovara”. Kolonija je održana u sklopu  „Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.Već po tradicij kao dobri domaćini ugostili smo najhrabrije  vitezove boje na kistu,16 slikara iz Hrvatske, ali je jedan slikar došao iz susedne Srbije

Učesnici kolonije:Miroslav Odavić,Miroslav Pavlović,Rada Marković,Ranka Mirković,Luka Gostović,Ljiljana Babić,Nevenko Letič,Milan Šola,Đorđe Stanisavljević,Vlatka Vukelić,Slobodan Jovičić,Ivona Matoušek,Ivica Bačak,Slobodan Jovičić,Goran Zlatarić,Gordana Čurik,Ljubica Mirosavljević.

Na specifične uslove pod kojima se ove godine održava kolonija mogli bi da potrošimo mnogo reči i vremena ali to je manje važna činjenica u odnosu na činjenicu da je kolonija ipak uspešno održana. Cilj ove kolonije je da se ljudi međusobno povezuju i da zajedno dele kulturu i umetnost kao univerzalne vrednosti. S obzirom na to da se slikari ovde već godinama okupljaju posedujemo i veliki fond slika koje ćemo do kraja godine, ako Bog da, izložiti u novom prostoru i napraviti jednu veliku Prosvjetinu galeriju u gradu Vukovaru koja će na jedinstven način predstaviti sve što je na ovim kolonijama stvoreno tokom svih ovih godina – kaže predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta Milenko Živković.

Svaki od slikara na platno pretače svoja svakodnevna ali i trenutna raspoloženja. Neko voli da slika pejsaže, neko životinje, neko slika verske motive, a neko apstrakciju. Svaki od njih ima možda drugačija poimanja i poglede na život i umetnost, ali u jednom su svi isti. Ovde su da se druže, da razmenjuju iskustva i da jedni od drugih uče.

Pododbor je trenutno u fazi opremanja dela slika nastalih na našim kolonijama  u period 2019-2020 godina koje ćemo izložiti u nekim centrima RH koji imaju aktivne pododbore  SKD Prosvjeta.

%d blogeri kao ovaj: