Menu
Categories
Međunarodni dan knjige za djecu, nagrade za najbolje radove
03/04/2017 VIJESTI
Na dan kada je rođen Hans Christian Andersen,već pedeset godina, svakog 2. aprila, obilježava se Međunarodni dan knjige za djecu. Raznovrsnim programima koji imaju za cilj pospješivanje čitanja, stvaranja i objavljivanja literature, proslavljaju ga biblioteke širom svijeta. I ove godine, praznik je obiležilo i Dječje odjeljenje Biblioteke grada Beograda “Čika Jova Zmaj”.

Tokom prethodna dva mjeseca koliko je trajao konkurs, na adresu biblioteke stiglo je nekoliko stotina literarnih i likovnih radova djece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od sedam do 14 godina. Učesnici su imali zadatak da tekstom ili crtežom predstave jednu od pročitanih knjiga koja je na njih ostavila poseban utisak.

Lila Stanojević iz osnovne škole “Ivan Gundulić” iz Beograda, dobitnica prve nagrade za mlađi uzrast, kazala je da joj je omiljena knjiga “Princeza Princes Krofna i strašni Zgranč” i da je o njoj pisala zato što je lepa i veoma uzbudljiva.

Lav Lukić iz osnovne škole “Nikola Tesla” iz Beograda, dobitnik prve nagrade za stariji uzrast, rekao je da je izabrao da piše o knjizi “Dnevnik Ane Frank” jer je kao mlađi video na jednoj izložbi jednu kartonsku fotografiju Ane Frank u prirodnoj veličini.

“Bila je kao i svako dete mojih godina. Tada je bila čak i iste visine i postala mi je mnogo bliža i shvatio sam pravu veličinu učinjenog zločina”, istakao je Lav Lukić.

Nagrade su dobila i djeca koja su za ovu priliku doputovala iz drugih gradova Srbije i dijaspore.

Iva Joksimović iz osnovne škole “Vukašin Radunović” iz Berana, dobitnnica druge nagrade za dijasporu, kazala je da je pisala o knjizi “Hoću kući”.

“Izabrala sam je zato što mi je bila zanimljiva i zato što je smešna, poučna za mene”, istaknula je Milica Mijačić.

Osim knjiga, najboljim i pohvaljenim autorima nagrada je bila i besplatno učlanjenje u biblioteku “Čika Jova Zmaj”.


Izvor: RTS

Comments are closed
*