Memorijalna umjetnička intervencija “Osunčana mjesta”

Poštovani i poštovane, dragi i drage,

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Virtualni muzej Dotrščina  u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pozivaju Vas na memorijalnu umjetničku intervenciju:

Zoran Pavelić: “Osunčana mjesta”, spomen-park Dotrščina, subota, 23. rujna 2017. u 11.30 sati na glavnom ulazu u park.

O INTERVENCIJI: Performans “Osunčana mjesta” autora Zorana Pavelića odabran je javnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina (u nastavku VMD). Radi se o performansu u kojem su posjetitelji/ce parka pozvani sudjelovati. Ono što bitno specificira i određuje njegovo značenje sama je lokacija izvedbe, mjesto masovnog stradanja žrtava fašizma, tragično obilježje Dotrščine.

“Rad se sastoji od ljudi koji “stoje u svjetlu” i na taj simboličan način odaju počast onima koji su možda na istim tim mjestima tamo stajali i tragično stradali. Izlazak iz sjenovitog mjesta u osunčano čini važan dio rada. Tu su naglašene jasno suprotstavljene kategorije svjetla i sjene koje govore o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svijetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira.”
(Zoran Pavelić, autor rada)

Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika, radovi istaknutih umjetnika: Vojina Bakića (dva rada), Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Ovogodišnja memorijalna intervencija provodi se u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Rad VMD-a u 2017. godini podržan je i donacijama Melite Jureše McDonald i Dereka McDonalda. Najveći dio rada na projektu provodi se kroz počasni rad, tj. volonterski.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.

Projekt je pokrenut i provodi se u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

www.facebook.com/virtualnimuze jdotrscina


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: