MILUTIN DEDIĆ

Šibenik, 30. 10. 1935. – Beograd, 11. 03. 2021.

Napustio nas je Milutin Dedić, akademski slikar, istoričar umjetnosti, putopisac, saradnik i prijatelj SKD Prosvjeta.

„Okrećem telefon, šaljem poruke, nema odgovora. Shvaćam da ga više nema. Nema više našeg Milutina. Nema našeg prijatelja, našeg suradnika.

„Bijelu pčelu“ je obogatio mnogim pričama, otkrivao nam nepoznata mjesta i događaje, upoznavao nas s manastirima i sve to ilustrirao svojim crtežima.

Svoje poznavanje naše prošlosti nesebično je dijelio našim čitaocima. Svojim putopisima vodio nas je u mnoge krajeve svijeta i sve to obogaćeno vlastitim osjećajima.

Često se zapitam otkuda mu toliko poznavanje krajeva. Skitao je svijetom i za to vrijeme vodio je dnevnik. Ostavio je četrdeset ukoričenih knjiga svojih zapisa sa četiri hiljade portreta i tri hiljade crteža.

Bio je najbolji poznavalac srpske tradicije i kulturne baštine i manastira Hilandar. Zato ga i zovu slikarom kulturne baštine. I sve je to prenosio nama, a mi smo bili bogatiji za mnoga znanja o ljudima, događajima i krajevima.  Nažalost, svoje dnevnike nije dospio pretočiti u knjigu. Za sada nam preostaje da listamo stare brojeve „Bijele pčele“ i da se prisjećamo njegovih doživljaja, i posebno njega, našeg Milutina.“

Ljerka Radojčić, urednica časopisa “Bijela pčela”

 

%d blogeri kao ovaj: