Muzej stradalim Srbima u glinskoj crkvi

Spomen-obilježje Srbima stradalim u glinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 1941. godine trebalo bi urediti u Parohijskom domu u Glini. Ovaj prijedlog pokrenuli su aktivisti srpske zajednice iz Pitsburga i Čikaga u Sjedinjenim Američkim Državama Mim Bižić, Mile Barbir, Svetozar Dančuo i sveštenik Đuro Krošnjar.

Pošto se uskoro planira rekonstrukcija parohijskog doma to je prilika, kako smatraju, da se u okviru tih radova u dijelu ove dvospratne zgrade u centru Gline uredi Muzej ili Spomen-soba glinskim mučenicima. Inicijatori su putem nadležnog sveštenika zatražili blagoslov od vladike gornjokarlovačkog Gerasima, u čijoj je nadležnosti i glinska parohija.


Parohijski dom u Glini

Ova inicijativa, očekuje se, trebala bi biti prihvaćena u srpskoj zajednici u Americi i Kanadi, ali i od potomaka stradalih Srba s Korduna i Banije koji žive po cijelom svijetu. Pored ideje, inicijatori obećavaju i konkretnu pomoć u prikupljanju sredstava u Americi i Kanadi za uređenje Parohijskog doma u Glini koji je decenijama bio zapušten i trenutno je u ruševnom stanju.

Podršku očekuju i od srpskih udruženja u Americi, od najstarijeg – Srpskog nacionalnog saveza iz Pitsburga, preko Srpskog društva Kordun iz Toronta, pa do najmlađeg i najaktivnijeg – Udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga. Biće zatražena i podrška Srpskog narodnog vijeća i drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj, kao i od krajiških udruženja u Srbiji i Republici Srpskoj. Jedna od tih adresa je i Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Ako dođe do realizacije ovoga projekta značajnu pomoć moći će da pruže kordunaška i banijska udruženja u Srbiji, a u izradi stalne muzejske postavke nezaobilazan je Muzej genocida iz Beograda u čijoj postavi je i dio posvećen stratištu u Glini.

Izvor: P-portal.net
%d blogeri kao ovaj: