Na korist Društvu i zajednici

U novouređenom prostoru “Prosvjete” u Zagrebu otvorena izložba slika “Boja Vukovara”

Prve julske večeri u novouređenom prostoru Srpskog kulturnog društva (SKD) “Prosvjete” u Preradovićevoj ulici u Zagrebu otvorena je izložba slika s likovne kolonije “Boja Vukovara”. Otvorenju je, osim članova “Prosvjete” iz Zagreba i Vukovara, prisustvovalo i rukovodstvo Društva na čelu s predsjednikom MilomRadovićem, potpredsjednikom Sinišom Tatalovićem i generalnim sekretarom Slobodanom Živkovićem.

Nakon pozdravnih riječi Davorke Perić iz SKD-a, koja je podsjetila na razvijenu i raširenu likovnu komponentu u brojnim pododborima koji imaju i svoje likovne kolonije, uz najavu njihovog povezivanja i objedinjavanja, autor izložbe i potpredsjednik vukovarskog pododbora Milenko Živković naglasio je da je ta izložba, osim u Vukovaru, do sada bila postavljena i u Borovu i Osijeku, a planira se i u drugim mjestima.

– Likovna kolonija “Boja Vukovara” održava se u okviru “Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema”, a izložbu koja predstavlja tek deo slika nastalih tokom poslednje dve godine, čini 25 slika 18 autora iz Hrvatske, Srbije i BiH. Ovi susreti slikara, domaćina i grada uvek donesu veliki broj umetničkih dela i puno pozitivne energije. Jedan deo toga blaga sa sobom ponesu gosti, a veći ostane organizatorima i domaćinima. Koliko možemo, radimo na čuvanju tih djela, uz nalaženje novih prostora za izlaganje, kako bi se ispoštovalo obavezu datu slikarima da će njihova likovna djeca biti čuvana i izlagana, rekao je Živković ističući da se slike prava i izlažu usprkos koroni čiji se virus našao kao motiv na jednoj od slika.

Izložbu je otvorio predsjednik Mile Radović, ističući da je postavljena u novom prostoru koji koji će služiti prikazivanju onog što se radi unutar Društva, bilo likovnih kolonija ili drugih aktivnosti na korist svih članova “Prosvjete”.

– Zagreb je s ovim prostorom postao najpogodnije mjesto za to, jer se omogućava svima da svoje mogućnosti prikažu na ovom mjestu, ali i da se sve te izložbe i druga dešavanja prikazuju i po drugim pododborima – rekao je Radović, dok je članica vukovarskog pododbora Milica Šarčević recitirala pjesmu “Dobrodošlica Vukovara” Živke Komlenac.

– Izložba u okviru “Dana srpske kulture” je povod za otvaranje novouređenog prostora u Preradovićevoj za što je sredstva osigurao SNV iz programa za kapitalne investicije te sredstvima Ministarstva kulture. Taj prostor će koristiti SKD i zagrebački pododbor, ali i svi koji će imati sadržaje i aktivnosti, rekao je za Novosti generalni sekretar Slobodan Živković.

– Smisao ovog prostora je da ne samo kao izlagači ili nosioci programa, nego i kao publika dođu članovi drugih pododbora, s tim da je ovaj prostor tek dio budućeg koji se tek treba srediti i staviti u funkciju u ovoj zgradi. Smisao je da ona bude dom i ostalim srpskim institucijama koja imaju središte i aktivnosti u gradu, a isto tako da ti multifunkcionalni prostori budu na raspolaganju, ne samo udruženjima s područja Zagreba nego i kompletnoj “Prosvjeti” i drugima koji će biti zainteresovani da ga koriste – rekao je Slobodan Živković.

autora teksta i fotografije  Nenad Jovanović

Izvor: Novosti: https://www.portalnovosti.com/na-korist-drustvu-i-zajednici

%d blogeri kao ovaj: