NA SRPSKOM DVORU IZ ŽENSKOG UGLA – radionice Pododbora Borovo

Radionice koje imaju za cilj prikazati život srpskih vladarki iz dinastije Nemanjić te život na dvoru iz tog perioda, održavaju se u organizaciji SKD Prosvjeta Pododbor Borovo.

Radionice su na samom početku bile posvećene samo damama budući da se sam početak realizacije istih, podudarao sa Međunarodnim danom žena. U toj sedmici održane su dve radionice. No kako je interes i dalje bio prisutan organizacija radionica je nastavljena no sada za sve zainteresirane. Tako je do sada održano tri, no to nije kraj u sledećem periodu u borovsku Prosvjetu će dolaziti i gosti iz drugih mesta, Negoslavci, Borovo, Beli Manastir. Sve dok bude postojao interes. Broj prisutnih je ograničen, do petnaestak, kako bi zadovoljili epidemiološke mere, te sa tako dogovaraju pojedinačno.

Ove interaktivne radionice imaju za cilj naglasiti ulogu srpskih vladarki, njihov doprinos tadašnjim društvenim okolnostima u kojima su živele. Kroz priče o njihovim životima, načinu na koji su dolazile na srpski dvor te kako su odlazile sa istih. O njihovim potomcima i raznovsrnim sudbinama pokušalo se dati na značaju baš njima srpskim vladarkama. Kako bi se dočarao život na dvoru i način na koji su se zabavljali, prikazani su i dvorski plesovi te su prisutni imali mogućnost naučiti korake jednostavnijeg dvorskog plesa. Okusi i mirisi autentičnih začina tog doba deo su priče o bogatoj dvorskoj trpezi. No da bi ih i dočarali, prisutnima su posluženi medenjaci, čaj sa cimetom i nanom. Za ovu priliku izrađen je i “Dvorski jelovnik” u kome su navedena jela iz tog perioda, te ih je svaki učesnik mogao poneti kući te možda nešto i pripremiti po navedenim receptima.

Na samom kraju uz priču o načinu oblačenja i karakterističnom nakitu, učesnici su imali mogućnost izraditi narukvice od perlica.

Pored svega navedenog postavljena je i izložba fotografija sa likovima vladara i vladarki, nakita, pribora za jelo, iz perioda vladavine dinastije Nemanjić.

Voditeljice radionica su se pobrinule da priču upotpune i stiliziranim kostimima kako bi period o kome se govori bio što bolje dočaran.

Priče o životu vladarki govori Mirjana Oreščanin, profesorica istorije.

Muziku i ples te stiliziranu koreografiju predstavila je Zorica Kovačevič, odgojetiljica.

O jelu, piću, začinima i slasticama govorila je Sanja Spasojević, bibliotekarka u Prosvjetinoj biblioteci.

Narator i realizator same ideje je Radmila Latas, predsednica Pododbora Borovo.

„Dobra energija koja se ostvaruje u realizaciji ovih radionica je odraz timskog rada voditeljica na čemu im se zahvaljujem.“ izjavila je predsednica SKD Prosvjeta – pododbora Borovo, Radmila Latas.

%d blogeri kao ovaj: