NAJČITANIJI NASLOVI U BIBLIOTECI SKD „PROSVJETA“ PODODBOR BOROVO

Borovska biblioteka u svom fundusu ima oko 10.000 knjiga.  Od toga  oko 2.000 nasova za decu ostalo su za odrasle. U protekloj godini poseban naglasak je stavljen na uključivanje dece i otvaranje biblioteke za najmlađe. U biblioteci su se organizirale radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta pod nazivom „Raspust u bilioteci“. Zbog epidemioloških mera grupe su bile male ali su se održavale češće. Tom prilikom deca su dobila i člansku iskaznicu i postali članovi biblioteke. Za decu je članstvo besplatno. Interes dece je značajno porastao te je zbog toga  kupljeno novih knjig za decu što je mališane naročito obradovalo i potaknulo ih na dolazak u biblioteku i posuđivanje knjiga.

NAJČITANIJE KNJIGE ZA DECU

 1. Najljepše bajke braće Grimm – Ova knjiga s vrhunskim ilustracijama i nezaboravnim likovima odvešće decu u svet bezvremenskih i čudesnih bajki braće Grimm. U knjizi se nalazi 15 najpoznatijih Grimmovih bajki.
 2. 365 priča za laku noć – Knjiga priča za svako veče u godini, nudi po jednu malu maštovitu priču.Tako večernji odlazak na spavanje postaje porodični ritual u kojemu deca i roditelji mogu zajedno uživati…godinu dana lepih snova!
 3. Otkrijte svet dinosaura – U bogato opremljenoj kutiji sa sjajnim ilustracijama i fotografijama u kojoj će dobiti odgovore na mnoga pitanja iz zadivljujućeg sveta dinosaura.
 4. Upoznaj stare Grke – Ova zanimljiva i zabavna knjiga idealan je uvod u istoriju ove izuzetne civilizacije koja je imala najveći uticaj na cjelokupnu evropsku kulturu
 5. Upoznaj stare Rimljane – “Upoznaj stare Rimljane” zanimljiva je i zabavna knjiga, idealna kao uvod u istoriju jedne od najznačajnijih civilizacija svijeta koja je imala golem uticaj i na našu kulturu. Jednostavan tekst koji pruža jasne informacije i podatke pokazaće čitateljima sve aspekte, važnost i dostignuća ove drevne civilizacije.
 6. Upoznaj stare Egipćane – “Upoznaj stare Egipćane” zanimljiva je i zabavna knjiga koja pruža uvod u istoriju jedne od najznačajnijih civilizacija sveta čiji je uticaj vidljiv u filmovima, knjigama i popularnoj kulturi.

Budući da u prošloj godini nije bilo moguće realiozirati aktivnosti koje zahtevaju veći broj učesnika, sredstva su prenamenjena za uređenje prostora biblioteke i kupovinu novih naslova za odrasle i decu. U okviru Kluba čitalaca provedena je anketa u kojoj su dugogodišnji članovi biblioteke predlagali naslove koje bi želeli da poseduje borovska biblioteka. Predložene knjige su i kupljene. U prošloj godini ukupno je kupljeno oko 300 naslova. Od toga 200 za odrasle i 100 za decu. Ovakav trend nastojat ćemo zadržati i u ovoj godini.

NAJČITANIJE KNJIGE ZA ODRASLE

 1. Haled Hoseini – Hiljadu čudesnih sunaca – Kroz život dve žena priča pokriva tri desetljeća antisovjetskog džihada, civilnog rata i tiranije talibana u Afganistanu. Mariam, nezakonita kći bogatog biznismena prisiljena je u svojoj petnaestoj godini života udati se za četrdesetogodišnjeg Rasheeda, čija brutalnost kroz brak raste. Potresan prikaz Afganistana, ali i lirska evokacija života i nade njegovih glavnih likova.
 1. Jelena Bačić-Alimpić – Njegove bele rukavice – Sećanje je varljivo… Strast je đavolja rabota. Ni trepnuti nećeš, a ona će proći i ostaće samo jalovo sećanje.
  Sarajevo 1922. ušuškana u bezbednost porodičnog doma, Ljubica Ignjatović, lepa i pametna Jevremova kći, slučajno upoznaje Karela Dragutina Harta, poverenika vlade koji će joj pomutiti razum. Priču o svom neobičnom životu i fatalnoj ljubavi okruženoj zidinama i bodljikavom žicom pretvoriće u potresnu i uzbudljivu ispovest.
 1. Ljiljana Habjanović-Đurović – Sjaj u oku zvezde – „Sjaj u oku zvezde“ je romаn o snаzi vere! O stvаrаlаštvu i žrtvi! O dаrovimа Duhа Svetogа! O nevidljivoj svetlosti ikonа! O ženаmа koje su menjаle istoriju slаvnog Vizаntijskog cаrstvа i istoriju hrišćаnstvа. O pobedi prаvoslаvljа. 
 1. Ljiljana Habjanović-Đurović – Gora preobraženja – Gora Preobraženjaje knjiga o Svetom Savi. Knjiga koja nas podseća kako su Nemanjići stvarali srpsku državu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Kako je Sveti Sava ispunio sebe svetlošću Duha Svetoga i sobom obasjao srpski rod.

 2. Ljiljana Habjanović-Đurović – Voda iz kamena – roman o najvećem čudu Neba i Zemlje. Na jednom kamenu, kraj potoka, u selu Đunisu, u Srbiji, sedela je Presveta Bogorodica.

 3. Danijela Stil – Bliznakinje – Bliznakinje Edvarda Hendersona bile su identične − kao odraz jedne iste osobe u ogledalu. Ali osim fizičke sličnosti i izuzetne lepote, sestre Olivija i Viktorija bile su potpuno različite, učinile su prevaru − jedan neopozivi korak koji je Viktoriju odveo u Evropu, u jeku Prvog svetskog rata, a Oliviju u brak za kojim je čeznula, ali koji nije mogla da ima…
 1. Nora Roberts – Sutra i zauvek – Ukradeni trenuci sreće početak su nove romanse, neočekivane avanture koja će probuditi tajne želje srca…

%d blogeri kao ovaj: