Novo izdanje romana “Vreme smrti” Dobrice Ćosića

pol-DOBRICA-COSIC

Tetralogija „Vreme smrti“ akademika, Dobriće Ćosića koju je “Laguna” objavila posle 25 godina biće predstavljena sutra u 18 sati u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

O ovoj značajnoj knjizi srpske književnosti na promociji će govoriti akademik i dramski pisac Dušsan Kovačević, istoričar Predrag Marković, direktor i glavni urednik “Nedeljnika” Veljko Lalić i pisac Marko Krstić.

Specijalni gost na promociji biće glumac Mihailo Janketić koji će glumiti generala Živojina Mišića. 

Prvi roman nakon Drugog svetzskog rata posvećen tragediji Srbije i Srba u Prvom svetskom radu predstavlja kompoziciono središte Ćosićevog obimnog romanesknog opusa, razvrstanog i uređenog u cikluse. 

Zamisao o romanu kao o istoriji zemlje i naroda najpotpunije je ostvarena u „Vremenu smrti“, složenoj književnoj kompoziciji od četiri samostalne celine. U njemu je prikazano jedno od najtežih i najsudbonosnijih razdoblja u istoriji Srbije, od jeseni 1914. pa do proleća 1916. godine.

U prvoj knjizi autor opisuje prilike u Srbiji posle Cerske bitke i drugu Poćorekovu ofanzivu, u drugoj Kolubarsku bitku, u trećoj epidemiju tifusa i valjevsku bolnicu, i u četvrtoj veliku neprijateljsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije.

“Stvaralačka moć Ćosića je neprevaziđena ne samo po broju dela i njihovom obimu, nego i po vremenskom opsegu i ulančavanju ljudskih sudbina, prolazeći put pisca od poetskog realizma, sa nizom modernih pripovedačkih postupaka, pa sve do poslednjih proznih ostvarenja u kojima je komponenta filozofskih i političkih promišljanja u prvom planu u odnosu na poetsko prisutno u prethodnim delima”, naveo je izdavač.

“U tome treba videti potrebu pisca da promisli i ukaže na neke korene pogubne politike, kao i na neke ljudske probleme, određujuće i bitne za srpski narod i njegovu sudbinu. U pitanju nije samo prošlost i njena raskošna poetizacija, nego i filozofska vizija srpskog naroda, koja se tiče i njegove budućnosti”, piše u saopstenju izdavača. 

Izvor:Tanjug

%d blogeri kao ovaj: