Održana izveštajna skupština ZVO-a

Zajedničko veće opština održalo je 8. sednicu Skupštine na kojoj su predstavljene aktivnosti ove institucije tokom prethodne godine, navodi portal srbi.hr.

Zbog pandemije izazvane pojavom koronavirusa sjednica je održana mjesec dana kasnije, nego što je to inače uobičajeno. Nakon utvrđivanja kvoruma i izglasavanja dnevnog reda, predsjednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić izneo je članovima Skupštine sve aktivnosti tokom prethodne godine.

“Ono što je meni zasita drago to je da je Zajedničko veće opština u 2019. godini veoma raznovrsno provodilo brojne programske aktivnosti, ne samo one koje su zacrtane planom i programom rada, nego i više od toga jer su se pojavljivale neke nove aktivnosti i projekti u koje smo ulazili, pa smo na neki način prevazišli granice onoga što smo nameravali da uradimo. U svakom slučaju naš zadatak je ostao nepromenjen, odnosno da radimo na očuvanju prosvetne i kulturne autonomije, da razvijamo izdavaštvo i informisanje na srpskom jeziku i pismu. Kada je u pitanju domen obrazovanja napravili smo velike i značajne iskorake pogotovo što smo uspeli da pomognemo mnogobrojne naše učenike, da im obezbedimo školski pribor i radne sveske, obezbedimo besplatne ekskurzije, organizujemo seminare za nastavnike, obezbedimo novčanu pomoć studentima i tako dalje”, istakao je između ostalog Jeremić u svom izlaganju članovima Skupštine, a osvrnuo se i na domen kulture, medija i druge aktivnosti, prenosi portal srbi.hr.

“Na kulturnom planu pomagali smo naše organizacije, ali i organizovali naše kulturne manifestacije. Isto tako nastavili smo i sa informativnom delatnošću, naš portal Srbi.hr ima sve više pratilaca, list Izvor redovno izlazi, a emisija Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema emituje se u ustaljenim terminima. Pokrenuli smo Projektni centar, unutar našeg Srpskog kulturnog centra otvorili smo biblioteku, sarađivali smo sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, ali i naše matične države. Potpisali smo nekoliko sporazuma o saradnji najpre sa gradom Novim Sadom, potom i sa opštinom Stara Pazova “, rekao je Jeremić.

Priznanja vukovarskoj Slogi i Milu Zlokapi

Izveštaj o radu i finansijski izveštaj jednoglasno su usvojeni kao i izveštaji Srpskog kulturnog centra. Članovi Skupštine obaviješteni su i o revizorskom uvidu u finansijske izveštaje za 2019. godinu, a potom je donijeta odluka o imenovanju predsednika Odbora za obrazovanje, kao i predsednika Odbora za medije, informisanje i vjeru. Za predsednike ovih Odbora imenovani su Milica Stojanović i Srđan Kolar koji su i do sad bili na ovim funkcijama, navode sa portala srbi.hr.

Donijeta je, takođe i odluka o priznanjima Zajedničkog veća opština, pa će plaketa biti dodijeljena kulturno-umetničkom društvu „Sloga“ iz Vukovara na prijedlog Srpskog kulturnog centra, a povodom stote godišnjice od osnivanja ovog društva, dok će povelja biti posthumno dodeljena Milu Zlokapi, dugogodišnjem načelniku opštine Šodolovci, na prijedlog kulturno-umetničkog društva „Zora“ iz Silaša. Priznanja će biti dodijeljena na obeležavanju dana Zajedničkog veća opština 15. oktobra.

“Ove godine zbog nemogućnosti da dan Zajedničkog veća opština obeležimo 23. maja, odlučili smo da ovu svečanost održimo 15. oktobra. Naime, tog dana 1998. godine Vlada Republike Hrvatske donela je odluku o osnivanju Zajedničkog veća opština na bazi Erdutskog sporazuma i Pisma namera Vlade Republike Hrvatske”,  naglasio je Jeremić.

Članovi Skupštine dobili su i informacije o radovima na zgradi Srpskog doma u Vukovaru čiji je Zajedničko veće opština trećinski vlasnik. Na kraju Skupštine prisutnima se kao gost obratila i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je pohvalila i podržala rad Zajedničkog veća opština u prethodnom periodu, prenosi portal srbi.hr.

Izvor: Portal srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: