Menu
Categories
Ojkači će nastupiti u oktobru
27/08/2018 VIJESTI

Zbog pritiska najglasnijeg dijela veteranskih udruženja, treći po redu Festival ojkače koji je trebao biti održan 25. avgusta u Petrinji odgođen je jer su skoro svi pozvani učesnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije otkazali dolazak. Umjesto ojkačkih grupa, kod Hrvatskog doma okupile su se članice i članovi petrinjskog pododbora SKD-a Prosvjete koji je organizirao ovu manifestaciju te predstavnici Srba iz općina i gradova Banije i Korduna, na čelu sa saborskim zastupnikom SDSS-a Borisom Miloševićem i generalnim sekretarom Prosvjete Slobodanom Živkovićem, kako bi dali podršku organizatorima i najavili pomoć festivalu za koji je predviđen novi termin, 20. oktobra.

– Ovo je festival posebne tehnike pjevanja koja povezuje ovaj prostor i sve građane koji u njemu žive. Srbi u Hrvatskoj imaju ustavno pravo da njeguju svoju kulturu, tradiciju i jezik. To se može činiti u javnim prostorima koji su za to i predviđeni, kao što je Hrvatski dom u Petrinji, i koji su namijenjeni svim građanima, a nikako potajice po selima. Moramo javno manifestirati svoju kulturu jer time štitimo temeljnu ustavnu vrijednost, a to je nacionalna ravnopravnost – rekao je Milošević.

– Našem pododboru dajemo svu podršku, a na festival će biti pozvani i stručnjaci, da bude održan na još reprezentativnijem nivou – dodao je Milošević.

– Festival je jedna od manifestacija čije je značenje prepoznato i koja je zbog toga dobila pomoć i podršku vlasti Petrinje, Savjeta za nacionalne manjine i drugih ustanova u Hrvatskoj – izjavio je za Novosti generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković.

– Termin smo prebacili na 20. oktobra. Nadam se da ćemo uspjeti da se organiziramo i da festival podignemo na daleko viši nivo. Nemamo ništa protiv bilo koje hrvatske grupe koja može doći iz Dalmacije i dijela Like – rekla je predsjednica pododbora i Organizacijskog odbora festivala Mara Vilus.

Osvrnula se i na događaje prije otkazanog festivala, uključujući i famoznu konferenciju za medije na kojoj su Darko Dumbović i njegova braniteljsko-desničarska ekipa tražili da se festival ne održi jer Petrinja još uvijek oplakuje svoje žrtve iz Domovinskog rata, rekavši da ojkači nije mjesto u gradu već eventualno u selima poput Blinje ili Jabukovca, a dodatni argument bila je i navodno neprimjerena organizacija festivala na dan otkrivanja spomenika u povodu posjeta Franje Tuđmana Petrinji 25. avgusta 1991.

– Kada su vidjeli šta se sve događa i koji su pritisci, 12 od 13 pozvanih grupa se izvinilo i reklo da se ne usude doći jer ne žele neugodnosti koje su imali na prva dva festivala, a njih je bilo mnogo – kazala je Mara Vilus.

Povodom nemilih zbivanja oglasio se i gradonačelnik Darinko Dumbović.

– Petrinja je uvijek bila multinacionalni i multikulturalni grad, bez obzira na velike ratne traume. Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu slavili Bajram pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima. Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost. Za mene je to velik korak unazad, poraz demokracije i ljudskih prava i sloboda. Pali smo na ovom ispitu, ali trebamo se dići i ići dalje. Ponekad je to teško, ali i mi moramo to činiti u našem gradu, ako ne zbog sebe, onda zbog naše djece i unuka i budućnosti Petrinje – poručio je Dumbović, najavivši da će učiniti sve kako bi se Festival ojkače održao bez problema i protesta.

Sam skup, najavljen kao konferencija za medije, okupio je velik broj srpskih predstavnika, ali ne i medija jer je o njemu osim Novosti izvijestio samo RTL.

Comments are closed
*