Otvorena izložba Titovog foto arhiva

tito

Izložba koja razmatra funkciju foto arhiva Kabineta doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i preispituje mogućnosti za njegovu upotrebu u budućnosti, otvorena je sinoć u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ), saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Na ovoj izložbi nazvanoj “Travelling Communiqué” koju je otvorio Dejan Ristić, državni sekretar u ministarstvu kulture, predstavljeno je preko 50 radova 60 autora iz 32 zemlje u različitim medijima: video eseji, fotografije, kolaži, fototapeti, filmovi, tekstovi, predavanja, dokumentarna građa, navedeno je u saopštenju.

„MIJ ulaže velike napore da se dokumenti i muzejski predmeti koji se čuvaju u našim depoima učine dostupnim široj javnosti. Digitalizacija foto arhive pokazala je brzo koliko je ona interesantna“, izjavila je Neda Knežević, direktorka tog muzeja.

Dejan Ristić, državni sekretar u Ministarstvu kulture je izjavio da je obnovljeno interesovanje stručnjaka i umetnika za Pokret nesvrstanih, podstaknuto digitalizacijom foto arhiva Kabineta Josipa Broza Tita, još jedan u nizu pokazatelja uloge i značaja ustanova zaštite kulturne baštine, stalne aktuelnosti njihovih zbirki i fondova, ali “i neophodnosti da se baština pohranjena u njima sačuva i učini dostupnom“.
“Digitalizacijom dela Zbirke fotografija predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koju čini oko 135.000 jedinica neprocenjive istorijske vrednosti, ova dragocena kolekcija postala je dostupna najširem krugu stručnjaka, ali i javnosti u punom smislu tog pojma”, izjavio je Ristić u svom obraćanju na otvaranju izložbe.

Na otvaranju je, navodi se u saopštenju, održan i performans autora Tarek Elhaika i autorke Kristine Ravetto-Biagioli u bioskopskoj sali MIJ.

Projekat je, kako je navedeno, nastao kao kolektivni rad Armina Linkea, Dorin Mende i Milice Tomić, u saradnji sa kustoskim timom MIJ (Radovan Cukić, Ivan Manojlović, Mirjana Slavković) i kroz diskusije sa mnogobrojnim međunarodnim autorima koji su učestvovali na projektu.

Izložba će, kako je navedeno, biti otvorena do 17. avgusta 2014.

Izvor:Tanjug

%d blogeri kao ovaj: